Ексклюзиви
пʼятниця, 09 серпня 2024 13:18

Воєнна економіка Росії почала виснажуватись - Bloomberg

Воєнна економіка Росії почала виснажуватись - Bloomberg
Воєнна економіка РФ перегріта. Фото: pixabay.com

Воєнна економіка Росії зараз перегріта і починає виснажуватися.

Зростання обмежень у ключових секторах економіки РФ може призвести до стрімкого її охолодження, повідомляє Bloomberg.

"Перегріта економіка Росії наближається до охолодження. Трудові ресурси та виробничі потужності практично вичерпані, а будівельний та банківський сектори після скасування пільгової іпотеки більше не захищені від впливу надвисоких відсоткових ставок. Економічна активність у червні продемонструвала ознаки охолодження в більшості секторів, а темпи зростання будівництва за цей період були найнижчими з 2020-го", - сказано в повідомленні.

Хоча ВВП Росії підскочив на понад 4% в річному вимірі у другому кварталі 2024 року, зростання сповільниться до половини цього рівня протягом решти року і впаде до 0,5%-1,5% наступного року.

У липні Центробанк підвищив ключову процентну ставку на 200 базисних пунктів до 18%, що є найвищим показником із перших тижнів війни, щоб протистояти ризикам стагфляції, оскільки зростання цін продовжує прискорюватися. Водночас капітальні інвестиції в Росії залишаються високими, що в довгостроковій перспективі може вплинути на межі економічного зростання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путіну бракує людей і боєприпасів для великого наступу - НАТО

З початку війни Москва збільшила витрати на військову та оборонну промисловість у спробі пом'якшити вплив санкцій на бізнес.

"Резерви робочої сили і виробничих потужностей майже вичерпані", - визнала голова Банку РФ Ельвіра Набіулліна.

Підприємствам у Росії зараз не вистачає понад 2 млн працівників. Рівень безробіття знизився до історичного мінімуму. 2,4% - це менше, ніж у будь-якій із країн Великої сімки.

"Російська військова промисловість, схоже, вперлася у стелю зростання через жорстоку конкуренцію за робочу силу, обмеження на використання обладнання та дедалі вужчий доступ до імпортних компонентів. Цивільні галузі навряд чи зможуть компенсувати військовий сектор, бо все більше споживачів стикаються з реальністю запозичень за ставками 20% і вище", - сказано в матеріалі.

Зростання переробної промисловості, зумовлене військовими замовленнями, було вдвічі меншим у червні проти травня. Гуртова торгівля, включно з продажем енергоносіїв, сповільнилася до менш ніж 2% після двозначних показників у попередні місяці.

Російські компанії відчувають стрімке зростання проблем із транскордонними платежами. Вони можуть вдарити по ринку споживчих товарів. Скорочення імпортного асортименту в найближчі пів року-рік може торкнутися магазинів одягу, а також сектору техніки та електроніки, заявили аналітики російського "Альфа-банку", передає The Moscow Times.

Зараз ви читаєте новину «Воєнна економіка Росії почала виснажуватись - Bloomberg». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути