понеділок, 27 травня 2013 11:49

Влада захотіла витратити на аеропорти 13,5 мільярда бюджетних грошей

Влада захотіла витратити на аеропорти 13,5 мільярда бюджетних грошей
Кабмін відмовився від збереження в держвласності шести найбільших аеропортів країни. Фото: thekievtimes.ua

Уряд готує українські аеропорти до приватизації і хоче витратити на них 13,5 млрд гривень бюджетних грошей в найближчі десять років.

Такий висновок можна зробити з концепції держпрограми розвитку аеропортів до 2023 року, пише ??"Forbes".

Кабмін відмовився від збереження в держвласності шести найбільших аеропортів країни, зазначено в документі.

Концепція, підготовлена ??Мінінфраструктури, була прийнята на засіданні Кабміну 22 травня 2013 року, розповів чиновник, близький до керівництва профільного міністерства.

Формально концепцію держпрограми уряд прийняв ще в листопаді 2012 року - тоді її без попереднього узгодження з іншими відомствами вніс міністр інфраструктури Борис Колесніков.

Основні положення документу зводяться до наступних:

- протягом наступних 10 років українські аеродромні комплекси модернізують за бюджетні гроші. Мова не тільки про комплекси, що входять у великі аеропорти, а й про невеликі регіональні аеропорти (наприклад, у Вінниці чи Івано-Франківську);

- приватний бізнес братиме участь у модернізації інфраструктури аеропортів (терміналів, кейтерінгу), об'єктів неавіаційної діяльності і невеликих аеродромів, які використовуються для потреб авіапрому та спортивної авіації. Серед останніх - аеродроми "Київ/Антонов-1", "Джанкой", "Київ" (Чайка);

- пасажирські та вантажні термінали будуть передані в концесію і оренду;

- ключові аеропорти України – "Бориспіль", "Львів", "Донецьк", "Одеса", "Харків" і "Сімферополь" - можуть стати приватними;

- аеродроми та злітно-посадочні смуги, що знаходяться у комунальній власності, можуть зберегти нинішніх власників. Попередня концепція містила норму, за якою ці об'єкти мають бути повернуті центральній владі.

У концепції спрогнозовано, що після її реалізації, в 2023 році, пасажиропотік в українських аеропортах зросте в 2,3 раза - до 28,7 млн ??осіб.

Сума інвестицій держави - 13,5 млрд грн. З них 11,5 млрд заплатить держбюджет, 2 млрд грн - місцеві бюджети. Інвестиції приватників Мінінфраструктури оцінює в 4 млрд грн за 10 років.

В уряді концепцію підтримують далеко не всі. У супровідних документах до тексту чимало зауважень: самі спірні норми - права держави на аеропорти та їх інфраструктуру та джерела фінансування.

Зараз ви читаєте новину «Влада захотіла витратити на аеропорти 13,5 мільярда бюджетних грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути