Ексклюзиви
середа, 07 лютого 2018 16:17

Виявили недоліки у нарахуванні пенсій військовослужбовцям

Виявили недоліки у нарахуванні пенсій військовослужбовцям
У департаменті фінансів Міністерства оборони попередили про зменшення розміру пенсій з кожним місяцем. Фото: ukrinform.ua

Департамент фінансів Міністерства оборони України виявив низку недоліків у новій системі нарахування пенсій військовослужбовцям.

За змінами, які запропонувало Міністерство соцполітики, військові, звільнені у 2015 році, отримуватимуть пенсію на 15% нижче, ніж звільнені в 2014-му з однаковими званнями і вислугою років, пише Ukrainian Military Pages.

Так, командир батальйону, підполковник, звільнений у 2015 році, матиме пенсію 3800 грн. Водночас сержант, командир відділення, звільнений у 2003 році з такою ж вислугою - 7300 грн.

Відповідно до змін, пенсії перерахують не всім 544 тис. військових пенсіонерів. З 1 січня 2018 року зміни торкнуться лише 274 тис. пенсіонерів, а з 1 грудня 2018 року - 140 тис. пенсіонерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві військові пенсіонери перекрили входи і виходи з Кабміну

Водночас у департаменті фінансів Міністерства оборони попередили про зменшення розміру пенсій з кожним місяцем.

Крім того, близько 90 тис. пенсіонерів не отримають підвищення пенсій через відсутність первинних документів. Адже механізм надання додаткових документів не враховує термін їх зберігання. Наслідком цього стане соціальна напруга між звільненими військовослужбовцями і тими, хто проходить службу. Оскільки раніше призначена пенсія не враховує змін в грошовому забезпеченні.

Раніше затверджені військові пенсії щорічно переглядатимуть відповідно до зростання середньої зарплати та індексу споживчих цін. Тому спрогнозувати розмір пенсії буде неможливо. Таким чином, запропонований принцип нарахування підходить для країн, де десятиліттями не було стрибків інфляції.

Існує ризик істотного зниження зацікавленості в подальшому проходженні служби для 25-40 річних військовослужбовців. Оскільки відносно висока майбутня пенсія буде малоймовірною.

Сьогодні, 7 лютого під будівлею парламенту проходить мітинг військових пенсіонерів, які вимагають підвищення пенсій. В акції беруть участь близько 400 мітингувальників. Як видно з прапорів, це представники Координаційної ради громадських ветеранських організацій силових структур, Всеукраїнського союзу громадських об'єднань учасників бойових дій, ветеранів військової служби, Спілки офіцерів України. Активісти тримають у руках плакати з написами: "Вимагаємо перерахунку пенсій", "Ні геноциду військових пенсіонерів".

Зараз ви читаєте новину «Виявили недоліки у нарахуванні пенсій військовослужбовцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути