вівторок, 24 травня 2022 15:12

Вітренко пригрозив Газпрому позовом на $12 млрд

Вітренко пригрозив Газпрому позовом на $12 млрд
Нафтогаз відмовився від позову у 2019 році, але може його поновити. Фото: eastnews.ua

Нафтогаз може повернути позов проти Газпрому на $12 млрд.

Українська компанія відмовилася від нього у 2019 році, розповів в інтерв'ю CNBC голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"У нас контракт на умовах "качай-або-плати", якщо вони не платитимуть, ми підемо в арбітраж. І до речі, виглядає так, що ми таки підемо в арбітраж, бо вони зараз платять менше, ніж зобов'язані за контрактом", - розказав Вітренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільші нафтосервісні компанії шукають варіанти виходу з Росії

Росія намагається перекласти на Україну відповідальність за припинення транзиту через газовимірювальну станцію "Сохранівка", але очільник Нафтогазу вважає російські аргументи безпідставними.

"Ми підемо в арбітраж, і це відкриває скриньку Пандори. Бо ми також вимагатимемо понад $12 млрд недоотриманого виторгу, які погодилися не вимагати в межах угоди, яку я підписав минулого разу з Міллером", - додав Вітренко.

Австрія позбавить Газпром доступу до одного з найбільших підземних газосховищ у Європі. Такий крок мотивований бажанням австрійської влади скоротити залежність від постачання природного газу з Російської Федерації.

Україна припиняє транзит майже третини газу з Росії в Європу. Все тому, що станції перебувають на окупованих ворогом територіях. Ідеться про ГВС "Сохранівка" в Луганський області.

Зараз ви читаєте новину «Вітренко пригрозив Газпрому позовом на $12 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути