понеділок, 27 жовтня 2014 10:13

Видатки бюджету Росії можуть скоротити на 10%

Видатки бюджету Росії можуть скоротити на 10%
Фото: ria.ru

Державна Дума Російської Федерації 24 жовтня схвалила проект бюджету на 2015-2017 роки у першому читанні.Однак цей бюджет був складений за іншої економічної реальності, тому потребує перегляду витрат.

Про це повідомив депутатів Держдуми РФ міністр фінансів Росії Антон Сілуанов, пишуть "Ведомости".

Мінфін Росії буде пропонувати механізми скорочення витрат на 10%, повідомив "Ведомостям" високопоставлений чиновник відомства і підтвердив чиновник Білого дому: це вивільняє близько 1,5 трлн руб. У внесеному до Держдуми проекті бюджету видатки на 2016-2017 роках вже було фронтально скорочено на 2%.

Прийнятий проект бюджету базується на прогнозі Мінекономрозвитку. Він передбачає збереження ціни $100 за барель нафти протягом трьох років, скасування санкцій щодо Росії з 2015 році і послідовне прискорення темпів економічного зростання також з наступного року.

Держдума прораховала кілька запасних варіантів, виходячи з ціни нафти до $80-90, збереження санкцій і стагнації економіки, розповів чиновник Мінфіну. При розвитку одного з розроблених негативних сценаріїв передбачається, що протягом року курс рубля складе 50 руб./$, нафта буде коштувати $85/бар., інфляція складе 4%, а падіння ВВП - 10% рік до року, каже чиновник уряду.

"Однак в урядовій комісії ми не хочемо пов'язувати скорочення витрат з кризовим сценарієм, завдання - провести скорочення в будь-якому випадку, в порядку оптимізації", - підкреслює він.

Скорочення витрат не торкнеться бюджету 2015 р., в якому передбачена можливість використовувати до 500 млрд руб. з резервного фонду, зазначив Сілуанов, але резерви не безмежні, а несприятлива економічна ситуація може бути затяжною.

Мова не про перегляд бюджету, а про його адаптацію до нових економічних умов, уточнив міністр. Так, витрати в реальному вираженні за сім років до 2015 р. зросли на 27%, а доходи - лише на 0,8%, пояснив він, і якщо ще в 2012 р. планувалося, що в 2017 р. доходи складуть 18,3 трлн руб., то через два роки план скорочений до 16,5 трлн. Але і цей план виглядає нереалістичним: за два роки до внутрішніх економічних проблем додалися зовнішні.

Зниження ціни нафти на кожен долар призводить до недоотримання бюджетом 80 млрд руб. доходів, порахували в Центрі розвитку Вищої школи економіки. При зниженні ціни нафти до $85 бюджет втратить 1,2 трлн руб., але частина втрат компенсується ослабленням рубля. За оцінками Мінфіну, послаблення курсу до долара на кожен 1 руб. приносить 190-200 млрд руб. додатково. Однак девальвація веде також до гальмування економіки, скорочення податкової бази, вказує Олександра Сусліна з Економічної експертної групи; з урахуванням цього сукупні втрати можуть бути навіть вище, ніж нафтогазові, приблизно на чверть - 1,5 трлн руб.



Зараз ви читаєте новину «Видатки бюджету Росії можуть скоротити на 10%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути