За останні 2 роки відчутно подорожчали овочі "борщового набору". Ціни зросла через погодні умови, скорочення виробничих площ.
"Більшість українських фермерів не змогли відчути реальних змін внутрішнього та зовнішнього ринкового середовища і зрозуміти можливості. Тому стосунки трейдерів і переробних підприємств у ланцюзі поставок залишаються незрозумілими. Недивно, якщо наступними роками побачимо зростання виробничих площ і чергове розчарування через драматичний обвал цін",- пояснює експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман, пише "Інфо-Шувар".
Торік за всіма позиціями "борщового набору" фіксували рекордні ціни. Цибулю найдорожче продавали по 25-28 грн/кг. Зросла вартість капусти. У середині весни її майже не лишилось в українських сховищах. Тому продукцію активно імпортували.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фермер спрогнозував ціну яблук до кінця року
У першій половині сезону 2019-2020-х лідером зі зростання ціни стала картопля. У гурті коштує 12-13 грн/кг. Інші овочі продають дешевше, ніж в аналогічний період торік.
Цьогоріч картоплею в Україні засадили 1,4 млн га - на 1% менше, ніж торік. Скоротилися площі під помідорами та огірками. Водночас на 4-5% більше висадили капусти та цибулі - 66,2 і 55,2 тис. га відповідно. Столовим буряком засіяли 39 тис. га. - на 2,6% більше, ніж торік.
Коментарі