вівторок, 15 вересня 2020 09:44

Вартість іпотеки може знизитись: Нацбанк висловив пропозицію

Вартість іпотеки може знизитись: Нацбанк висловив пропозицію
Для більшості позичальників кредити за ставкою в 10% не завжди доступні. Фото: unsplash.com

Національний банк пропонує уряду ввести часткову компенсацію відсоткової ставки за іпотекою.

"Для більшої частини позичальників, зокрема для молодих сімей без довгої позитивної кредитної історії, кредити за ставкою в 10% не завжди доступні", - йдеться у повідомленні Нацбанку.

Державний регулятор пропонує частково компенсувати відсоткову ставку за іпотечним кредитом або забезпечити часткове покриття державою кредитних ризиків банків, пише "Інтерфакс-Україна".

Іпотеку під 10% банки частіше пропонують давнім клієнтам із високим рівнем надійності, який визначається внутрішніми методиками фінустанов. Через високі ризики банки неохоче йдуть у цей сегмент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іпотека: чому українці можуть втратити куплене в кредит житло

У повідомленні НБУ зазначено, що програма іпотечного кредитування має передбачати достатньо заходів для збереження фінансової стабільності, оскільки існують "прогалини" стосовно захисту прав інвесторів і кредиторів.

Така програма могла б дати імпульс зниженню вартості іпотеки, додали в прес-службі.

"Ще в грудні вартість іпотеки становила 19-20%, а сьогодні банки пропонують програми менше 10%, окремі приватні банки під 12-13%. Я впевнений, що тренд буде зберігатися. Якщо Нацбанк буде підтримувати, то ставки будуть знижуватися, і для населення, і для юридичних осіб", — зазначив голова НБУ Кирило Шевченко.

За словами Шевченка, непрозорі схеми фінансування серед забудовників є однією з ключових причин, чому банки не поспішають активніше працювати з іпотекою.

Президент Володимир Зеленський ветував закон про заборону забирати єдине житло через борги за валютними кредитами, зокрема іпотечними.

Зараз ви читаєте новину «Вартість іпотеки може знизитись: Нацбанк висловив пропозицію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути