Ексклюзиви
вівторок, 30 липня 2024 20:49

В Угорщині нафантазували, що ЄС міг підштовхнути Україну до рішення щодо нафти "Лукойл"

В Угорщині нафантазували, що ЄС міг підштовхнути Україну до рішення щодо нафти "Лукойл"
Євросоюз міг попросити Україну припинити транзит нафти "Лукойл" до Угорщини та Словаччини, заявив угорський прем'єр Петер Сіярто. Фото: Getty Images

Євросоюз міг попросити Україну припинити транзит нафти "Лукойл" до Угорщини та Словаччини.

Це становить загрозу енергетичній безпеці двох країн. Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто в Facebook,

Сійярто поскаржився, що минуло вже більше тижня, відколи Угорщина та Словаччина попросили вжити заходів проти України через її рішення припинити транзит нафти "Лукойл", але Єврокомісія "нічого не зробила".

Угорський чиновник знову звинуватив Україну в порушенні Угоди про асоціацію з ЄС, а також згадав про загрозу енергетичній безпеці двох країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фіцо пригрозив припинити постачання дизпалива в Україну

"Є два варіанти. Перший - Європейська комісія настільки слабка, що не здатна відстоювати фундаментальні інтереси двох держав-членів проти країни-кандидата. Друга - це Брюссель, а не Київ, вигадав усе це; це Європейська комісія, а не український уряд, хоче шантажувати дві країни, які виступають за мир, які відкидають постачання зброї", - додав він.

Сійярто вимагає, щоб Єврокомісія "негайно зізналася", чи просив Брюссель Київ про заборону транзиту нафти "Лукойл". Якщо ні, то міністр хоче від виконавчої влади ЄС відповіді, "чому вона не робить жодних дій".

"Лукойл" перебуває під санкціями України з 2018 року. Спочатку санкції стосувалися тільки виведення капіталів, обмеження торговельних операцій та заборони участі в приватизації чи оренді державного майна.

У червні цього року Рада національної безпеки і оборони України розширила санкції, додавши, зокрема, заборону на транзит.

18 липня Словаччина і Угорщина заявили, що припинили отримувати нафту від російського "Лукойлу" після посилення українських санкцій.

Зараз ви читаєте новину «В Угорщині нафантазували, що ЄС міг підштовхнути Україну до рішення щодо нафти "Лукойл"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути