пʼятниця, 05 серпня 2022 15:47

В уряді визнали, що прожитковий мінімум не 2600 грн

В уряді визнали, що прожитковий мінімум не 2600 грн
1 липня в уряді повідомляли про збільшення прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 2 481 до 2 600 грн. Фото: НБУ

Реальний прожитковий мінімум у 2,6 раза більший за фактичний.

Сума становить близько 6,5 тис. грн, повідомила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Але в цьому питанні потрібно розглядати домогосподарство. Якщо це одна людина, то їй потрібно десь тих шість тисяч, щоб оплатити оренду, квартплату, комунальні. Якщо людей двоє-троє, то з кожною наступною ця сума знижується", – заявила міністерка.

Уряд працює над наповненням бюджету, щоб підвищити прожитковий мінімум у грудні, сказала Жолнович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євро дешевшає: що відомо про курс валют

Щодо можливого суттєвого підвищення прожиткового мінімуму, аби наблизити його до фактичного, міністр заявила: зараз влада не планує кардинально переглядати стандарти, які заклали в нинішньому бюджеті.

"Так, ми повинні виконувати гарантії на рівні хоча б мінімальних стандартів для виживання. Але з іншого боку, є норма, яка передбачає, що держава може забезпечити певний рівень допомоги з урахуванням свого загального матеріального стану. Тобто якщо ти не маєш, то більше не даси, закони математики ніхто не скасовував. Сьогодні у нас війна, і ми не можемо це відкинути, оминути і не враховувати. Всі видатки, які є, максимально спрямовуються насамперед на військові потреби", – заявила Жолнович.

Реформу системи прожиткового мінімуму потрібно проводити, сказала.

"Нам точно потрібно відв'язати наявний прожитковий мінімум від того, що на нього навісили, наприклад штрафи, платежі різних ліцензій, пенсії суддів і деяких спеціальних органів. Це все сильно впливає на бюджетний баланс", – заявила.

Зі слів міністерки, у Верховній Раді є законопроєкти, які передбачають, що прожитковий мінімум має стосуватися соціальних гарантій, тільки виплат і допомоги й не повинен бути величиною, яка впливає на якісь інші видатки

Верховна Рада призначила Оксану Жолнович міністром соціальної політики 19 липня. Її кандидатуру внесла фракція "Слуга народу". Жолнович очолювала департамент соціальної політики та охорони здоров'я Офіса президента.

З 1 липня прожитковий мінімум в Україні підвищився для працездатних осіб – з 2481 до 2600 грн.

Зараз ви читаєте новину «В уряді визнали, що прожитковий мінімум не 2600 грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути