Ексклюзиви
неділя, 18 серпня 2024 15:21

В Україні зростуть ціни на продукти: що чекає на українців восени

В Україні зростуть ціни на продукти: що чекає на українців восени
В Україні зростуть ціни на продукти. Фото: freepik

У річному вимірі інфляція в Україні прискорилася від 4,3% у червні до 5,4% у липні.

Водночас витрати бізнесу лише зростають. А це означає, що найближчим часом злетять ціни на продукти. Про це пише "Мінфін".

Виробники кажуть, що запас міцності у них закінчується, тому надалі ціни на продукти лише зростатимуть.

Особливо великим ударом для багатьох підприємств стали масові відключення електроенергії у липні. Це змусило заводи працювати на генераторах, а електроенергія від них дорожча за мережеву в декілька разів: за словами експерта енергоринку Олега Попенка, може досягати 20−30 гривень за кіловат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні дорожчають огірки: що сталося

Негативні тенденції підтверджують і в Нацбанку.

"Зростання цін надалі прискорюватиметься через вичерпання ефектів високих урожаїв минулих років, значного тиску на бізнес в умовах дефіциту електроенергії та дефіциту кадрів, ефектів перегляду адміністративних тарифів й акцизних податків та негативного впливу літньої посухи на врожайність цього року", - йдеться в інфляційному звіті НБУ.

Очільник концерну "Ярослав" (до його структури входить Київська макаронна фабрика) Олександр Барсук каже, що вони вже підвищили ціни на макарони на 2 гривні (до 22 гривень за кілограм). Аргументи такі ж, як і в хлібопекарів - суттєве подорожчання борошна.

Але на відміну від пекарів, виробники макаронів сильно страждають через відключення світла.

В Асоціації виробників молока зазначають, що на початок серпня через скорочення виробництва молока та його здорожчання, а також перебоїв із електроенергією, молочні продукти вже здорожчали.

Наприклад, пастеризоване молоко додало в ціні 1%, порівнюючи з попереднім місяцем, і 18%, порівнюючи з аналогічним періодом минулого року. Йогурти здорожчали на 2% за місяць та на 16%, порівнюючи з аналогічним періодом минулого року.

Сир за місяць здорожчав на 4,6%, вершкове масло - на 4%, тверді сири - 3-5%. Виробники молочних продуктів не відкидають, що з осені їм доведеться підвищити цінники ще на 5%.

Національний банк України поінформував населення про майбутнє зростання споживчих цін.

Найближчими місяцями очікується подальше прискорення інфляції через збільшення витрат бізнесу на оплату праці та електроенергію, підвищення акцизів та ефектів перенесення девальвації гривні, йдеться в коментарі НБУ щодо рівня інфляції.

Зараз ви читаєте новину «В Україні зростуть ціни на продукти: що чекає на українців восени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути