пʼятниця, 02 листопада 2012 10:15

В України залишилося рекордно мало вільних коштів

В України залишилося рекордно мало вільних коштів
До зміни влади - з січня по березень - залишки на ЄКР становили від 1,1 млрд до 1,3 млрд грн. Фото: drohobych.com.ua

Залишки коштів уряду на єдиному казначейському рахунку (ЄКР) вчора вранці впали до рекордно низького рівня в 1,76 млрд грн.

Про це повідомили в Держказначействі. Менше коштів за останні дев'ять років було тільки на початку 2010 року, коли уряд Миколи Азарова змінив уряд Юлії Тимошенко, пише "Комерсант-Україна" в публікації "На цей рахунок є побоювання".

До зміни влади - з січня по березень - залишки на ЄКР становили від 1,1 млрд до 1,3 млрд грн.

Азаров неодноразово звинувачував своїх попередників у тому, що його уряд отримав мінімум коштів, в той час як для нормального функціонування на ЄКР повинно зберігатися 10 млрд грн. У 2010 році максимум залишків становив 13,8 млрд грн, у 2011 році - 17,2 млрд грн, в 2012 році - 7,8 млрд грн.

Згідно з даними Держказначейства, обсяг коштів різко впав у вересні - з 6,6 млрд до 2,3 млрд грн, - скоротившись в жовтні ще на 0,55 млрд грн. Навіть у кризові 2008-2009 роки вільних грошей в уряду на початок листопада було більше - 11,4 млрд і 3,31 млрд грн.

/media/video/464934/1_464934.mp4

У Мінфіні вчора на запит не відповіли, а міністр Юрій Колобов на дзвінки не відповідав. Але раніше він заявляв, що, говорячи про казначейський гривневий рахунок, не можна забувати і про валютний, на якому перебуває близько $2 млрд.

Експерти кажуть, що ця ситуація була прогнозованою і є наслідком скорочення темпів зростання доходів бюджету на тлі падіння економіки - ВВП в III кварталі скоротився на 1,3%. Надходження нестабільні вже кілька місяців, у вересні зростання доходів загального фонду у порівнянні з 2011 роком становило і зовсім 0,01%. Оперативні дані про виконання бюджету в жовтні ще не оприлюднені. У Державній податковій службі (ДПС) бюджетні дані ще не підрахували, але запевнили, що відомство перевиконало показники, як помісячні, так і з початку року. За даними Держмитниці, вони перерахували в жовтні до бюджету 10,5 млрд грн (за 10 місяців - 102,8 млрд грн). Джерело в уряді повідомило, що митники не виконали план Мінфіну - в жовтні необхідно було зібрати 13,1 млрд грн. Прогнози по році невтішні: при плані в 139 млрд очікується 130,6 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «В України залишилося рекордно мало вільних коштів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути