пʼятниця, 23 серпня 2024 16:54

В Україні рекордно дорожчають помідори: таких цін не було 7 років

В Україні рекордно дорожчають помідори: таких цін не було 7 років
В Україні рекордно дорожчають помідори. Фото: EastFruit

Представникам українських тепличних комбінатів цього тижня вкотре вдалося підвищити відпускні ціни на наявні обсяги помідорів.

Зміцнення позитивних цінових тенденцій учасники ринку пояснюють тим, що традиційно, наприкінці серпня - на початку вересня попит на тепличний томат починає зростати, тоді як вибірки в теплицях скорочуються через сезонний фактор. Про це повідомляють аналітики проекту EastFruit.

Так, на сьогоднішній день комбінати готові відвантажувати тепличний томат не дешевше за 35–50 грн/кг ($0,85-1,21/кг), що в середньому на 13% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня.

Аналітики зазначають, що нинішні ціни на помідори є найвищими в Україні як мінімум за останні 7 років.

Основною причиною, яка провокує подорожчання помідорів, за словами аналітиків ринку, є досить різке скорочення пропозиції цієї продукції в українських господарствах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні зросли ціни на базові продукти

Через сильну спеку багато виробників втратили частину врожаю, оскільки за аномальних погодних умов у липні поточного року, навіть захищений грунт не гарантував отримання всього запланованого врожаю. Додатково, українські фермери втратили значну частину врожаю ґрунтових томатів, деякі з них втрати оцінювали в 100%.

Водночас попит на тепличні овочі, як з боку оптових компаній, так і роздрібних мереж досить високий, що також надає підтримку зростання цін.

Якщо порівняти ситуацію на ринку тепличних помідорів в Україні з іншими країнами регіону моніторингу проекту EastFruit, то на сьогоднішній день тільки в Польщі оптові ціни на цю продукцію трохи вищі, ніж в Україні.

Аналітики зазначають, що на даний момент томати в Україні вже коштують у середньому втричі дорожче, ніж наприкінці серпня минулого року. При цьому виробники не виключають, що підвищувальний ціновий тренд у цьому сегменті може зберегтися наступного тижня.

Якщо це станеться, то цілком імовірно, що в Україні продаватимуть найдорожчі помідори серед усіх країн регіону.

Цього тижня в Україні було зафіксовано тенденцію до зниження ціни на білокачанну капусту.

Ціновий спад у цьому сегменті пов'язаний з відсутністю попиту цю продукцію, що, своєю чергою, обумовлено її низькою якістю. Про це свідчать дані щоденного моніторингу проекту EastFruit,

За словами самих виробників, погода цього сезону не найкраще позначилася на товарному вигляді середніх сортів капусти. За обставин, що склалися, фермери готові надавати знижки для покупців, намагаючись тим самим прискорити реалізацію некондиційного товару.

Зараз ви читаєте новину «В Україні рекордно дорожчають помідори: таких цін не було 7 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути