неділя, 01 вересня 2013 12:57

В Україні набув чинності закон про утилізацію знятих з експлуатації авто

В Україні набув чинності закон про утилізацію знятих з експлуатації авто
Фото: rbc.ua

З 1 вересня в Україні вступає в силу новий екологічний податок на утилізацію автомобілів , знятих з експлуатації. Податком обкладаються як імпортери, так і вітчизняні виробники транспортних засобів з деякими винятками.

Про це повідомляє Дзеркало Тижня .

Зокрема, від сплати податку звільняються виробники автомобілів в Україні крім тих , хто бере на себе зобов'язання забезпечити утилізацію автомобілів і включений до відповідного реєстру . Порядок ведення реєстру визначає Кабінет Міністрів (утім , необхідний нормативний акт для цього до цих пір поки не прийнятий ) .

Також звільняються від утилізаційного податку особи , які ввозять належать дипломатичним установам і міжнародним організаціям транспортні засоби , раніше вивезені з України транспортні засоби , а також відреставровані авто старше 30 років ( не для комерційних пасажирських і вантажних перевезень).

Крім того, не будуть сплачувати цей податок нерезиденти, які тимчасово ввозять в Україну авто для особистого користування , а також транзитери .

При цьому, якщо в Україну авто ввозять особи з вищенаведеного переліку, що звільнені від податку, то в разі продажу даний транспортний засіб утилізаційний податок сплачує покупець.

Сума податку визначається як добуток податкової ставки і коефіцієнта . Для легкових автомобілів встановлено ставку 5,5 тисячі гривень і коефіцієнти 0,86-5,5 для нових і 5,3-35,01 для б / у авто в залежності від об'єму двигуна .

Для автобусів - ставка 38 тисяч гривень і коефіцієнти 0,6-2 для нових і 1-5,2 для б / в автобусів залежно від об'єму двигуна .

Для вантажних автомобілів - ставка 38 тисяч гривень і коефіцієнти 0,5-2,9 для нових і 0,88-11,8 для б / в вантажівок залежно від маси автомобіля.

Для вантажівок масою більше 50 тонн у митному режимі тимчасового ввезення із країн з наявністю аналогічного податку ( збору) коефіцієнт становить 0,25 .

Для самоскидів і спецавтомобілів передбачені свої коефіцієнти при ставці в 38 тисяч гривень.

При цьому в серпні вже набув чинності закон, що визначає вимоги до утилізації автомобілів и до виробників , які беруть на себе зобов'язання забезпечити дану утилізацію .

Зокрема такий виробник повинен здійснювати кузовну зварювання і фарбування автомобілів , за свій рахунок забезпечити організацію пунктів прийому утилізованих авто на території кожної області , Криму, Києва та Севастополя і при цьому у всіх містах з населенням більше 100 тисяч чоловік.

Згідно з документом , власники транспортних засобів повинні здавати їх в утилізаційні пункти безкоштовно при пред'явленні довідки про сплату утилізаційного податку або про звільнення від нього (останні видаються внесеними до реєстру виробниками і передаються при перепродажу авто новому власнику ) .

Учасники автомобільного ринку, як імпортери , так і виробники висловлюють стурбованість у зв'язку з тим , що влада не прийняла необхідну нормативну базу для роботи нового закону.

Зараз ви читаєте новину «В Україні набув чинності закон про утилізацію знятих з експлуатації авто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

87

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути