
В Україні поступово дорожчає цукор. Така тенденція, ймовірно, збережеться.
Сукупність факторів, зокрема активний експорт та сезонні коливання, створює передумови для подальшого зростання вартості цукру в Україні. За даними сільськогосподарського кооперативу ПУСК, ключовими факторами зростання цін є високий внутрішній попит та відкриття ринку Євросоюзу.
"Наразі середні відпускні ціни із заводів коливаються в межах 24,60-25,30 грн/кг, однак аналітики очікують подальший ріст вартості. Українські виробники активно використовують можливість експорту до Європи, водночас продовжуючи постачання в інші країни, такі як Туреччина, Камерун, Кот-д'Івуар, Індонезія та Ізраїль", - йдеться у повідомленні.
Попит на український цукор зберігається не лише на традиційних ринках, а й зріс після відкриття ЄС. Багато заводів викуповують квоти під європейський ринок, що посилює зростання цін.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар, євро, злотий: Нацбанк оновив курс валют на 20 березня
На вартість впливає сезонний тренд. Зазвичай ціни зростають із початку року до середини літа.
"Сезонно ми бачимо зростання котирувань з січня по червень-липень. Враховуючи поточні ринкові фактори, умовні ціни можуть вийти на рівень 27-28 грн/кг з ПДВ", - прогнозують аналітики.
У виробництві харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів ціни зросли на 10,5%. Найбільше зросли ціни у виробництві молочних продуктів - на 17,8%, м'яса - на 16,4%.
Коментарі