пʼятниця, 18 березня 2016 11:48

В Україні дешевшають тепличні овочі

В Україні дешевшають тепличні овочі

Закриття російського ринку для українських овочів і падіння купівельного попиту змушує виробників знижувати ціни. За даними "АПК-Інформ: овочі і фрукти", минулого тижня огірки в Україні подешевшали в середньому на 10%, а томати - на 3,8%. Наприклад, на київському оптовому ринку "Столичний" огірки на початку березня коштували 52 грн /кг, а зараз 44-45 грн/кг. Найдешевший тепличний салатний томат впав у ціні з 32 грн/кг до 27 грн/кг.

Про це пише UBR.

У столичному роздробі огірки зараз продають у середньому по 50 грн/кг, а томати по 55-85 грн/кг залежно від сорту, зокрема ціни на чері стартують з 120 грн/кг. У регіонах розцінки ще нижчі. Наприклад, у Кіровоградській області свіжі тепличні огірки при купівлі від 100 кг пропонують по 25 грн. Схожі за ціною пропозиції можна знайти і на перші тепличні вітчизняні помідори, урожай яких очікується в другій половині березня. Зараз більшість томатів на ринку імпортні. При цьому, як зазначає керівник проекту "АПК-Інформ: овочі і фрукти" Тетяна Гетьман, в загальній пропозиції помітно збільшилася частка низькоякісного томата, який пропонувався, в середньому, на 16% дешевше якісної продукції.

Зниження продажів, яке потягнуло за собою і ціни, експерти пояснюють декількома факторами. По-перше, апетити українців традиційно падають після свят. По-друге, ця тенденція якраз співпала зі збільшенням виробництва. "Зараз вибірки в теплицях ростуть і з потеплінням пропозиція тепличних овочів буде рости, а ціни і далі знижуватися. Невеликий їх підйом традиційно очікується хіба що до Великодня та травневих свят", - розповіла Тетяна Гетьман. Але оскільки Великдень цього року збігається з Першотравнем, період високих цін буде коротшим.

Додаткове зниження цін відбудеться, за прогнозами Гетьман, ближче до квітня, коли на ринок зі своїм товаром вийдуть дрібні тепличні господарства, яких в країні дуже багато, особливо в південних регіонах.

Втім, упевнена Гетьман, виробники будуть розпродавати свій товар, навіть якщо ціни впадуть нижче собівартості.

Крім того, експортні можливості овочівників цьогоріч вкрай обмежені через блокаду Криму і практично повне закриття російського ринку. А імпорт (особливо турецький), навпаки, дешевшає знову-таки через його обмеження Росією. Експерти кажуть, що невеликі партії наших тепличних овочів все ж просочуються і в Крим, і через Білорусь до Росії.

Зараз ви читаєте новину «В Україні дешевшають тепличні овочі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути