пʼятниця, 13 вересня 2019 11:15

В Україну приїхала місія МВФ

В Україну приїхала місія МВФ
До України приїхала місія МВФ. Фото: ukrinform.com

Національний банк України і Міжнародний валютний фонд розпочали спільну роботу над новою програмою співпраці.

У четвер відбулася перша зустріч правління НБУ з місією МВФ, яка прибула в Україну, повідомляє прес-служба НБУ в Facebook.

У ній взяли участь голова НБУ Яків Смолій, його перший заступник Катерина Рожкова й заступник Олег Чурій, а також представники місії МВФ на чолі з Роном ван Роденом. Місія МВФ, яка прибула до Києва 11 вересня, планує працювати до 26 вересня. За підсумками роботи очікується нарада.

Представник Фонду Джері Райс заявив, що Фонд залишається зацікавленим у співпраці з Україною і після парламентських виборів і зміни уряду. Місія проведе консультації з Україною за статтею IV статуту МВФ.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук напередодні повідомив, що метою переговорів є отримання staff agreement (рекомендації раді директорів. - Gazeta.ua) для відкриття нової програми співпраці для України до кінця року. Раніше він вказував, що намічено провести переговори щодо нової три-чотирирічної програми співпраці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економіст порахував, скільки грошей МВФ виділить Україні

Поточна програма співпраці між Україною і МВФ в рамках механізму stand-by затвердили 19 грудня 2018 року. Обсяг 14-місячної програми еквівалентний SDR2,8 млрд, або близько $3,9 млрд. При цьому SDR1 млрд (близько $1,4 млрд. - Gazeta.ua) надано одразу, тоді як умовою виділення решти коштів є успішні піврічні перегляди програми 2019-го.

Місія МВФ працювала в Україні в травні цього року, однак поїхала без рекомендацій щодо виділення чергового траншу. Глава місії МВФ Рон ван Роден заявив про її готовність повернутися до Києва після парламентських виборів і формування нового уряду. У той же час експерти МВФ дійшли висновку щодо реалістичності грошово-кредитної і податково-бюджетної політики, зазначив Рон ван Роден.

Одним з основних проблемних питань у ході візиту місії в травні було прийняття нової редакції закону про відповідальність за незаконне збагачення після скасування попередньої Конституційним судом у лютому цього року.

За прогнозами Нацбанку України, угода про нову програму розширеного фінансування з МВФ на термін 3-4 роки обсягом від $5 млрд до $10 млрд можна досягти до кінця цього року, що дозволить до січня отримати перший транш по ній в розмірі близько $2 млрд.

Щоб прискорити економічне зростання в Україні на 5-6% на рік, треба запроваджувати реформи. Про це заявив перший заступник директора-розпорядника МВФ Девід Ліптон.

Зараз ви читаєте новину «В Україну приїхала місія МВФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути