Ексклюзиви
середа, 07 лютого 2018 21:10

В Україні створять єдиний кредитний реєстр

В Україні створять єдиний кредитний реєстр
Мета створення реєстру НБУ — надати можливість банку ознайомитися з кредитною історією того чи іншого позичальника. Фото: Ракурс

В Україні запрацює єдиний кредитний реєстр Нацбанку. Верховна Рада ухвалила відповідний закон.

Введення такого інструменту забезпечить ефективне функціонування системи обміну інформацією, банківського регулювання та нагляду. Створить механізм для уникнення банками ризиків під час надання кредитів. Водночас Національний банк зможе контролювати концентрацію кредитного ризику, що посилить захист інтересів вкладників. У свою чергу кожен боржник зможе ознайомитися з нформацією, яка міститься про нього в кредитному реєстрі, повідомили в НБУ.

"Проблема відсутності систематизованого реєстру давно була однією із ключових перепон на шляху до залучення інвестицій. Коли в країні не захищають базові права інвесторів чи беззастережне право кредитора на отримання коштів, які він позичив, то вона не є привабливою для інвестицій. Крім цього, створення такого інструменту вплине на захист прав кредиторів", - розповів Gazeta.ua фінансовий аналітик Олексій Кущ.

Водночас, він наголосив на недоліках створення кредитного реєстру Нацбанку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тільки ми самі зможемо добитися змін на краще у своїй країні – нардеп Рибалка

"На Заході банки створюють кредитні бюро, куди передають персональні дані позичальників. В Україні теж декілька з'явилося. Вони мали функціонувати як професійні об'єднання. Насправді — конкурували між собою", - прокоментував Олексій Кущ.

Мета створення реєстру НБУ — надати можливість банку ознайомитися з кредитною історією того чи іншого позичальника.

"Всі банки об'єднані спеціальними каналами зв'язку з Нацбанком. Через які передають щоденну звітність. Тому організувати постійну передачу інформації щодо позичальників — не проблема. У межах повноважень та за спеціальними запитами доступ до реєстру матимуть також державні органи. Буде створено єдину інформаційну мережу", - резюмував економіст.

Зобов'язання щодо створення Кредитного реєстру нинішня влада взяла ще 2015 року в меморандумі з Євросоюзом. Потім він був включений в меморандум з МВФ. Такі реєстри діють у понад 90 країнах світу.

Зараз ви читаєте новину «В Україні створять єдиний кредитний реєстр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути