понеділок, 29 серпня 2022 10:35

В Україні дорожчає пальне: як змінилися ціни за тиждень

В Україні дорожчає пальне: як змінилися ціни за тиждень
За минулий тиждень оптові ціни на дизпальне зросли, а на бензин – знизилися. Фото: pexels.com

За минулий тиждень оптові ціни на дизпальне зросли, а на бензин – знизилися.

Зокрема, з 19 по 26 серпня оптова вартість бензину А-95 знизилася на 1,75 грн/л (на 4%), до 41,50 грн/л. Дизпальне за тиждень зросло на 2,0 грн/л (на 4,5%) і торгувалося в середньому по 46,25 грн/л. Про це повідомляє Консалтингова група "А-95".

Оптові партії А-95 26 серпня коштували 40-44 грн/л, що нижче на 1-2 грн/л порівняно з минулим тижнем.

Також на ринку були поодинокі пропозиції бензину А-92. У середньому його можна було придбати за 41,25 грн/л, або на 50 коп. дешевше, ніж тиждень тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти назвали причини подорожчання алкоголю в Україні

Падіння цін на партії високооктану в Україні трейдери пояснюють зниженням котирувань у Європі на цей нафтопродукт.

Ціна за дизель була в межах 43-49 грн/л, що також свідчить про підвищення на 2-3 грн/л порівняно з 19 серпня. Зазначають, що це перше підвищення гуртових цін за останні 60 днів.

"Котирування на дизель ростуть, ми рухаємось відповідно. Клієнти це розуміють і почали закупатись, тож і попит пішов угору", – каже один із трейдерів.

Водночас він зазначив, що на ситуацію на дизельному ринку впливає сезонне підвищення попиту, а також побоювання стосовно можливого пересихання Дністра, викликаного засухою в Європі.

В "А-95" прогнозують, що за умови збереження поточних європейських котирувань ціна на гуртові партії дизпального встановиться у діапазоні 47-49 грн/л. Водночас великих змін на роздрібному ринку експерти поки що не очікують.

Уряд пропонує відновити ставку акцизного податку на бензини моторні, важкі дистиляти та інші нафтопродукти, скраплений газ, бутан. Відповідний проєкт закону внесли на розгляд парламенту.

В Мінінфраструктури очікують, що нова ініціатива запрацює вже у вересні – жовтні та принесе у держбюджет 2-3 млрд грн на місяць. Про це під час брифінгу 15 серпня заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Зараз ви читаєте новину «В Україні дорожчає пальне: як змінилися ціни за тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути