понеділок, 12 вересня 2011 20:18

В очах іноземців Україна програє "газову" суперечку з Росією - експерт

В очах іноземців Україна програє "газову" суперечку з Росією - експерт

Ініціатором усіх "газових воєн", починаючи з 2006 року, була Російська Федерація.

Таку думку висловив заступник директора Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев у ефірі Українського радіо.

"Інформаційна артпідготовка розпочиналася десь на початку жовтня - листопада. Формувалася суспільна думка як у Російській Федерації, так і у європейських країнах, що Україна розпочинає робити щось таке, що може виникнути проблема постачання газу європейським споживачам", - сказав він.

"На жаль, за відсутності єдиної державної інформаційної політики в Україні ми не можемо реагувати і передбачати, які будуть інформаційні провокації. Ми кожного разу вимушені наздоганяти", - додав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З Росією неможливо досягти ринкової ціни на газ

У свою чергу, керівник енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар зазначив, що в очах іноземців Україна програє "газові" суперечки.

"Мені доводилося останнім часом бувати за рубежем, де обговорювали питання "газової суперечки". Європейські партнери зауважили, що мають достатньо чітке уявлення про російську позицію. Росія достатньо потужно інформує через засоби масової інформації і через дипломатичні канали. Нічого подібного немає з українського боку. Автоматично спрацьовує підхід: росіянам є що сказати, українцям нема чого сказати, а значить вони неправі", - зауважив він.

Крім того, на запитання, якою має бути справедлива ціна російського газу для України, Рябцев відповів: "Має бути ринкова ціна, але ринку немає".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна на поїзді "Дешевий російський газ" заїде у безвихідь - Міллер

"Існує велика кількість довгострокових контрактів, які підписує "Газпром" з відповідними компаніями. Попри те, що у цих контрактах формула майже однакова, але ціна дуже різниться. Вона менша для тих країн, з якими є досить добрі політичні стосунки і вищою для тих, з якими стосунки погіршилися ... Відповідно до програмних документів Російської Федерації, стратегії безпеки, енергетичної стратегії, газ визнається політичним продуктом. Тобто це не є економічна категорія, а засіб впливу на країни, де такого ресурсу не вистачає", - зазначив він.

Зараз ви читаєте новину «В очах іноземців Україна програє "газову" суперечку з Росією - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути