Ексклюзиви
пʼятниця, 20 березня 2020 15:41

В НБУ знайшли, на чому зекономлять під час карантину

В НБУ знайшли, на чому зекономлять під час карантину
Україна 2020 року може заощадити $5-6 млрд у зв'язку зі зниженням цін на нафту і газ на 50-60%/ Фото: pixabay.com

Україна 2020 року може заощадити $5-6 млрд у зв'язку зі зниженням цін на нафту і газ на 50-60%, імпорт яких становить 20% від загального. Про це повідомив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

"Якщо дивитися на наш платіжний баланс, то в нашому поточному рахунку є і позитивні фактори, і негативні фактори впливу. Насамперед це падіння цін на нафту, енергетичні товари, що становлять 20% нашого імпорту, торік це було $12 млрд. Падіння ціни на нафту, зниження попиту на газ може призвести до того, що цього року тільки на цьому ми заощадимо 5 або 6 млрд доларів", - сказав Сологуб він під час онлайн-брифінгу в п'ятницю.

Епідеміологічна ситуація призвела до скорочення туристичних подорожей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус: Україна просить гроші в МВФ

"Торік витрати на туристичні подорожі українських громадян досягли $8 млрд, і можна очікувати досить значного скорочення", - сказав Сологуб.

Однак, за його словами, Нацбанк очікує незначного зниження цін на продукти харчування, які становлять понад 50% в українському експорті. Сьогодні падіння цін на продовольство значно нижче, ніж на енергоносії.

"Як ми розуміємо, навіть у кризу, особливо сидячи вдома, люди споживатимуть продукти харчування і це останнє, від чого вони відмовлятися. Тому очікуємо, що попит на продукцію нашого експорту збережеться, а якщо і знизиться, то незначно", - пояснив заступник голови НБУ.

Національний банк на період карантину ввів пільгові умови обслуговування кредитів, так звані кредитні канікули. Вони стосуватимуться як громадян, так і малого, середнього та великого бізнесу. Про це повідомила заступниця голови Національного банку Катерина Рожкова.

Зараз ви читаєте новину «В НБУ знайшли, на чому зекономлять під час карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути