Ексклюзиви
четвер, 08 грудня 2011 11:44

В Європі починають підготовку до "життя без євро"

В Європі починають підготовку до "життя без євро"

Центральні банки деяких європейських країн вже почали готувати екстрені плани дій на випадок виходу з єврозони однієї або декількох країн або навіть повного розпаду валютного союзу.

Про це пише газета The Wall Street Journal з посиланням на інформовані джерела.

Приміром, у ЦБ Ірландії обговорюється питання про те, якими засобами можна було б у разі необхідності налагодити друкування великих обсягів грошових знаків.

Національний банк Швейцарії розглядає питання про відмову від євро як об'єкта прив'язки курсу франка. Аналогічні кроки розглядають ЦБ Боснії та Герцеговини і Латвії.

Хоча джерела і стверджують, що всі ці приготування не означають переконаності в розпаді єврозони, сам факт того, що європейські ЦБ замислюються про раніше немислимий варіант розвитку подій, свідчить про те, як стрімко погіршується ситуація.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єврозона не розвалиться, бо занадто вагома у світі - експерт

У середу аналітики JPMorgan Chase & Co. рекомендували своїм клієнтам хеджувати ризики розпаду єврозони, хоча й зазначили, що ймовірність такого результату становить близько 20%.

За словами фахівців банку, багато корпоративних клієнтів купують валютні деривативи, роблячи ставки проти євро.

Крім катастрофічних психологічних наслідків для світових фінансових ринків, розвал єврозони поставить перед колишніми учасниками об'єднання і масу суто технічних проблем: необхідність друкування в стислі терміни величезної кількості банкнот і карбування монет, а також перерахунок кредитів і депозитів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скоро побачимо колосальні коливання євро відносно долара - експерт

Наприклад, ЦБ Чорногорії, в якій до введення євро в 2012 році, офіційним платіжним засобом була дойчмарка, вивчає різні варіанти дій у разі розпаду єврозони. За словами головного економіста Центробанку Чорногорії Миколи Фабріса, ЦБ вивчає "широкий спектр можливостей - від використання іншої іноземної валюти до створення власної". В останньому випадку країна може зіткнутися з непростою проблемою - у неї немає технічної можливості друкування власних грошових знаків.

Обсяги емісії євро визначає Європейський центральний банк (ЄЦБ), однак фізичний випуск банкнот і монет здійснюється за посередництва національних центробанків державними монетними дворами, як, наприклад, в Ірландії та Греції, або ж приватними фірмами, в тому числі тими, що працюють за межами єврозони, зокрема у Великій Британії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вивести Європу з кризи може лише "політичний самогубець" - експерт

Банк Англії також побоюється, що розвал єврозони може викликати такий великий попит на нові банкноти, що приватні фірми, послугами яких користується і ЦБ Великої Британії, виявляться нездатними його задовольнити.

За словами головного виконавчого директора De La Rue, найбільшого в світі виробника банкнот, Тіма Кобболда, на створення нової банкноти, відповідної сучасним вимогам, зазвичай йде близько півроку.

Зараз ви читаєте новину «В Європі починають підготовку до "життя без євро"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути