середа, 25 березня 2015 13:47

У квітні подорожчає комуналка і залізничні квитки, але подешевшають продукти

У квітні подорожчає комуналка і залізничні квитки, але подешевшають продукти
Фото: kr.ua

У квітні в Україні зростуть комунальні тарифи подорожчають залізничні квитки, але почне дешевшати теплична продукція та крупи. Про це пише The Kiev Times.

У квітні майже в 6 разів зросте ціна газу, що використовується для приготування їжі та підігріву води, нагадує видання. Сума до сплати формується виходячи з кількості прописаних у помешканні людей і норм споживання, які розраховуються по 6 кубів на людину. При трьох прописаних мешканцях раніше платили 3 х 6 х 1,3 (грн) = 23,4 грн на місяць, а з квітня будемо платити 3 х 6 х 7,19 = 129,42 грн.

Опалення подорожчає з 1 квітня на 73%, але цілком ми відчуємо це тільки в жовтні.

На 55% подорожчає гаряча вода. Тариф у кожному місті свій, тому, щоб розрахувати свої витрати, помножте свої теперішні витрати на 1,55.

Газ подорожчає на 453%. Ті, хто живуть в приватних будинках і опалюють їх за допомогою блакитного палива, отримають пільговий ліміт у 200 кубометрів на період з жовтня по квітень. Цей газ подорожчає майже втричі і буде продаватися по 3,6 грн за кубометр. В інший час понад ліміт люди будуть отримувати газ за 7,19 грн за кубометр.

З 1 квітня мінімальний тариф на електроенергію для населення збільшиться на 19% - до 0,37 грн за кВт/год. Домогосподарства з обсягом споживання від 100 до 600 кВт/год на місяць платитимуть 0,63 грн за кВт/год. Таким чином, для них підвищення становитиме 50%. Домогосподарства зі споживанням понад 600 кВт/год на місяць платитимуть 1,4 грн за кВт/год - підвищення 5%.

Міністерство інфраструктури запланувало підвищення тарифів на пасажирські перевезення залізничним транспортом в першій половині квітня на 21%. Наприклад, якщо зараз квиток на суботу в купейному вагоні за маршрутом Київ - Львів коштує 328,5 грн, то після подорожчання він обійдеться майже в 400 грн.

Водночасчас, після рекордних стрибків цін протягом перших трьох місяців року, частина продуктів в магазинах подешевшає. Як кажуть експерти, багато магазинів просто накрутили ціни, коли у населення почався напад паніки.

"Об'єктивних причин для подорожчання немає, - заявила начальник аналітичного відділу консалтингового агентства ААА Марія Колесник. - На піку цін 26 лютого пшениця 3-го класу (з неї роблять борошно вищого сорту) продавалася по 5 тис грн за тонну, сьогодні - 3840 грн, що відповідає ціні 9 лютого. Так що зараз мука повинна продаватися за тими ж цінами, що і на початку лютого".

Також напередодні нового врожаю почали дешевшати овочі.

"Зниження цін відбувається переважно за рахунок тепличних овочів завдяки зростанню пропозиції вітчизняної продукції нового врожаю, - говорить керівник проекту "АПК-Інформ: овочі і фрукти" Тетяна Гетьман. - Крім того, в сегменті борщових овочів подешевшали капуста, картопля і цибуля. У випадку з капустою і цибулею основною причиною стали логістичні проблеми з доставкою капусти в Росію через Крим, а в ситуації з картоплею - сезонне зростання пропозиції продукції, оскільки фермери і населення почали розпродавати запаси напередодні початку нового сезону".

А от імпортні продукти з тривалим терміном зберігання будуть і далі дорожчатиме. Більшість з них ще не виросли в ціні до рівня, на скільки девальвувала гривня за останній рік.

Зараз ви читаєте новину «У квітні подорожчає комуналка і залізничні квитки, але подешевшають продукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути