середа, 19 листопада 2014 12:38

Уряд може створити на Донбасі вільну економічну зону, як у Криму

Уряд може створити на Донбасі вільну економічну зону, як у Криму
Фото: radiosvoboda.org

Міністерство фінансів України переглядає свою політику по відношенню до окупованих бойовиками частин Донбасу, і не виключає створення вільної економічної зони в регіоні. Про це повідомив міністр фінансов Олександр Шлапак, пише ZN.UA з посиланням на прес-службу Мінфіну.

"Можливо. Можливий і такий варіант. Тобто, взяти за зразок те, що було взято в Криму", - сказав Шлапак.

Він нагадав, що уряд на підставі рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) прийняв спеціальне рішення про припинення фінансування цих територій. "Ми нараховуємо всі виплати, які повинні були б здійснити, але не здійснюємо їх", - пояснив він.

Також, за словами Шлапака, аналізуються розрахунки в податковій сфері. Оскільки проводити перевірки на території, підконтрольній бойовикам, не представляється можливим, уряд активно працює над побудовою нових економічних і фінансових відносин з цією територією.

Шлапак також не виключив ймовірність повної втрати контролю над Донбасом, такий сценарій враховується при розрахунку прогнозних економічних показників.

"Ми працюємо над різними сценаріями, в тому числі, і над таким сценарієм, - сказав він.

Нагадаємо, що 25 вересня президент України Петро Порошенко підписав закон "Про створення вільної економічної зони "Крим" і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України".

В рамках вільної економічної зони "Крим" створюється вільна митна зона комерційного, сервісного та промислового типу у відповідності зі статтею 430 Митного кодексу України. Також законом передбачається, що контроль за економічною зоною Криму буде здійснюватися Кабінетом міністрів України.

На території ВЕЗ "Крим" не стягуються загальнодержавні податки та збори, визначені статтею 9 Податкового кодексу України, та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування.

Зараз ви читаєте новину «Уряд може створити на Донбасі вільну економічну зону, як у Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути