четвер, 05 вересня 2019 13:53

Уперше за 24 роки в Україні взялися примусово розділити монополіста

Уперше за 24 роки в Україні взялися примусово розділити монополіста
Примусовий поділ компанії-монополіста Дмитра Фірташа відбудеться протягом 9 місяців з дати одержання відповідного рішення АМКУ. Фото: Прямий

Антимонопольний комітет прийняв рішення примусово поділити групу компаній Ostchem Дмитра Фірташа. Крім того, на 107 млн грн оштрафував ТОВ"НФ Трейдінг Україна".

Комітет відповідне рішення ухвалив 5 вересня 2019-го. Встановив, що група компаній у складі заводів-виробників ПАТ "Азот", ПрАТ "Рівнеазот", ПрАТ "Сєвєродонецьке об'єднання азот" і ТОВ "НФ Трейдінг Україна" зловживала монопольним становищем на ринку азотних мінеральних добрив протягом 2014-2017-х, повідомила прес-служба АМКУ.

Монополіст перепродував усередині групи за завищеними цінами природний газ. Оскільки це основна сировина для виробництва добрив, то їхню собівартість завищували.

Крім того, зупинка виробництва добрив з березня по червень 2017-го призвела до недопоставки товару аграріям. Тоді виробництво призупинили через борги за поставки газу. Водночас із покупців добрив уже взяли передоплату. Продажем мінеральних добрив займалася ТОВ "НФ Трейдінг Україна". Компанію оштрафували на 107 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд поновив арешт майна заводу Фірташа

"Якби 3 основних вітчизняних заводи-виробника азотних мінеральних добрив конкурували між собою, а не діяли як один суб'єкт – група Ostchem, встановлені зловживання були б неможливими", - наголосили в АМКУ.

Примусовий поділ монополіста має відбутися протягом 9 місяців із дати одержання відповідного рішення.

За словами колишньої держуповноваженої АМКУ Агії Загребельської, Комітет уперше за 24 роки примусово розділив компанію-монополіста. До цього норму про примусовий поділ застосував 1995-го до "молочного" монополіста на Донеччині.

Активи азотної хімії Group DF Дмитра Фірташа консолідує група Ostchem. Вона містить підприємства з виробництва азотних добрив "Азот" (Черкаси), "Рівнеазот", "Сєвєродонецьке об'єднання азот" (Луганська область) і "Концерн Стирол" (Донецька область). Контроль над останнім підприємством втратили через окупацію частини Донбасу.

Зараз ви читаєте новину «Уперше за 24 роки в Україні взялися примусово розділити монополіста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути