пʼятниця, 26 січня 2018 11:15

Укрзалізниця купуватиме пальне по-новому

Укрзалізниця купуватиме пальне по-новому
Ціна закупівель палива для Укрзалізниці буде формуватися на основі котирувань міжнародної системи Platts. Фото: UBR

Укрзалізниця заявила про намір здійснювати закупівлю дизельного палива на умовах формульного ціноутворення. Перші аукціони на закупівлю 110 тис. тонн дизельного палива пройдуть вже 30 січня цього року. З введенням формульного ціноутворення варто очікувати, що найбільший споживач дизеля в Україні буде більше економити і менше залежати від настрою трейдерів.

Як повідомили в прес-службі компанії, передбачено проведення трьох аукціонів по 20 тис. тонн кожен із застосуванням формульної зміни ціни з урахуванням показників Platts. Також буде проведено п'ять звичайних процедур по 10 тис. тонн кожна.

Формула ціноутворення досить проста: ціна дорівнює сумі котирувань Platts, податків, акцизів і бажаної маржі трейдера. Плюс - поправка на офіційні курси валют.

По суті, весь предмет торгу зводиться до маржі постачальника. Хто погодиться заробити менше, той і отримає контракт.

При цьому, жодних довідок з Торгово-промислової палати або Держзовнішінформу про локальні, але непереможні кризи на українському ринку нафтопродуктів вже не буде аргументами для шантажу і багаторазового завищення ціни на паливо, як це відбувалося в попередні роки.

"Укрзалізниця впевнено переводить процес закупівель на цивілізовані міжнародні рейки, і закупівля палива на умовах формульного ціноутворення - позитивний сигнал для всіх постачальників. Такі умови привабливі і для залучення міжнародних трейдерів. Реальна ринкова ціна палива стратегічно важлива для нас. Ми підвищили вимоги до себе і до постачальників - будемо наполягати на гарантованих поставках, згідно договорів, - сказав в.о. голови Укрзалізниці Євген Кравцов.

Укрзалізниця вже намагалася змінити механізм закупівель палива. Так, торги за формульними розрахунком вартості на закупівлю 60 тис. тонн палива були оголошені 23 листопада 2017 року. Але вони були заблоковані скаргою в Антимонопольний комітет від одного з постачальників.

У 2017 році деякі великі постачальники палива, після ряду зірваних і заблокованих тендерів Укрзалізниці, відмовилися працювати з залізничниками до введення формульного ціноутворення.

Довідка: Platts - міжнародна, глобальна уніфікована система інформаційного моніторингу динаміки ринку і ціноутворення у сфері добувної та паливно-енергетичної промисловості. Показники Platts - індекси, офіційно визначені світовим інформаційним агентством Platts і є базою для використання суб'єктами господарської діяльності.

Зараз ви читаєте новину «Укрзалізниця купуватиме пальне по-новому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути