середа, 11 липня 2018 11:56

Укртрансгаз оголосив черговий тендер на закупівлю газу під Нафтогаз

  У тендерах "Уктртрансгазу" не зможуть взяти участь вітчизняні видобувні компанії, крім "Нафтогазу"
У тендерах "Уктртрансгазу" не зможуть взяти участь вітчизняні видобувні компанії, крім "Нафтогазу"

22 і 23 червня в системі державних закупівель ProZorro з'явилося 12 процедур на закупівлю природного газу для виробничо-технологічних і власних потреб і для забезпечення балансування Філії "Оператор газотранспортної системи України" АТ "Укртрансгаз". Обсяг закупівлі 2,437 млрд куб. м газу. Це 10 процедур по 216 900 тис. куб. м. і 2 процедури 134 000 тис. куб. м. Очікувана вартість лотів від 1,1658 до 188703 млрд грн. без ПДВ, а загальна - 21,20 млрд грн. без ПДВ. Ціна протягом жовтня 2018 - квітня 2019 року для кожного місяця передачі газу буде визначатися за формулою, де до базової ціни тендеру буде додано ціну німецького хаба NCG, який відомий своєю дорожнечею.

В черговий раз Укртрансгаз оголошує закупівлю таким чином, що в ній знову не зможуть взяти участь вітчизняні видобувні компанії, ціна яких зазвичай нижче, але обсяг видобутку далекий від того, щоб задовольнити закупівлю хоча б одного лота Укртрансгазу. Про це йдеться в матеріалі "Наші гроші". Дискримінаційні розміри лотів в цьому році навіть були збільшені у порівнянні з минулим. До постачальників також висуваються вимоги про підтвердження досвіду виконання аналогічних договорів та необхідності внесення забезпечення тендерної пропозиції 1,2% і виконання договору - 5%.

Все вказує на те, що Укртрансгаз знову не очікує інших постачальників, крім материнської НАК "Нафтогаз України", що в останні роки є майже єдиним переможцем всіх тендерів на поставку газу Укртрансгаз. У минулому році Укртрансгаз провели закупівель газу в обсязі 6,874 млрд. куб. м і, звичайно ж, практично всі процедури виграла материнська НАК "Нафтогаз України". Суму підрахувати ніхто не взявся. І ось чому: коли закупівлі проходили по переговорному принципу між Укртрансгаз і Нафтогазом, то працює відома схема з численним підняттям ціни постфактум. А, коли проводять тендер - в договір приписується вигідна НАКу формула. Разом з тим, Статутом Укртрансгазу передбачено, що право приймати рішення про здійснення операцій, вартість яких перевищує 500 млн. гривень, надано загальним зборам НАК "Нафтогаз України". Тобто, при укладанні договорів юридична особа, яка є учасником процедури закупівлі, приймала рішення про вчинення таких угод. Правда, цього року в процедурах нововведення, яке анонімна фірма вже пропонує видалити. А саме: норму про штраф 20% від початкової ціни договору, якщо після укладення договору виявиться, що постачальник пов'язаний з іншими учасниками та/або членами тендерного комітету, уповноваженою особою замовника. Ймовірно, анонімної фірмою є Нафтогаз, що в минулому році стала переможницею 9 з 10 практично аналогічних тендерів, оголошених 11 жовтня.

Укртрансгаз спеціально ігнорує той факт, що згідно з українським законодавством з 1 серпня має запрацювати ринок добового балансування і Укртрансгаз має здійснювати закупівлю газу в щодобовому режимі для потреб балансування на Операторі торгової платформи. Це б дозволило брати участь в торгах сотням різних постачальників і отримувати ринковий рівень ціни в режимі онлайн.

Зараз ви читаєте новину «Укртрансгаз оголосив черговий тендер на закупівлю газу під Нафтогаз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути