четвер, 18 листопада 2021 14:34

Україну долучать до сертифікації "Північного потоку-2"

Україну долучать до сертифікації "Північного потоку-2"
Київ і Брюссель спільно вироблятимуть рішення у кризових ситуаціях в енергетиці. Фото: Pixaby

Україна стане активним учасником сертифікації "Північного потоку-2" не лише політично, а й юридично.

Про це повідомила єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон під час зустрічі з міністром енергетики України Германом Галущенком, передає пресслужба Міненерго.

Єврокомісія готова консультуватися з Україною у процесі підготовки висновку комісії щодо проєкту рішення Федерального мережевого агентства Німеччини Bundesnetzagentur про сертифікацію "Північного потоку-2", уточнила Сімсон.

У ході зустрічі також обговорили безпеку постачання газу до Європи та можливі варіанти зменшення впливу енергетичної кризи на регіон.

Крім того, українську сторону запросили взяти участь у "групі ризику", створеній відповідно до Регламенту про безпеку постачання, яка складається виключно з держав-членів ЄС. Метою її засідання стануть консультації щодо стану енергетичної безпеки в Україні, підготовка спільних рішень та взаємодопомога разом з європейськими країнами у кризових ситуаціях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сертифікацію "Північного потоку-2" можуть відкласти до березня

"Ми дуже цінуємо підтримку України з боку наших партнерів. Долучення України до підготовки висновку Комісії щодо сертифікації "Північного потоку-2" та європейської "групи ризику" підтверджує, що наша держава є рівноправним партнером Європи у сфері енергетики", - зазначив міністр енергетики.

16 листопада Федеральне мережеве агентство Німеччини тимчасово зупинило сертифікацію Nord Stream 2 AG як оператора російського газопроводу "Північний потік-2". Раніше президент Росії Володимир Путін висловився про кризу з постачанням газу в Європу: Москва готова розпочати постачання газу цим газопроводом наступного дня після отримання дозволу від німецького регулятора. Днями останній допустив також "Нафтогаз" до сертифікації оператора "Північного потоку-2".

Зараз ви читаєте новину «Україну долучать до сертифікації "Північного потоку-2"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути