субота, 30 березня 2019 13:25

Україну чекає уповільнення економіки: в НБУ назвали причини

Україну чекає уповільнення економіки: в НБУ назвали причини
В Україні у 2019 році темпи зростання економіки сповільняться до 2,5%. Фото: Сapital

В Україні у 2019 році вперше за останній час уповільниться зростання економіки. Це станеться через жорстоку монетарну політику уряду та фіскальну політику, обумовлена ​​значними виплатами за зовнішнім боргом.

Національний банк України прогнозує, в поточному році темпи зростання економіки сповільняться до 2,5%. Повернення до темпів зростання, що спостерігалося до цього відбудеться пізніше в разі зниження зовнішньополітичної невизначеності. Про це заявили в НБУ, передає Ua-banker.com.

В Нацбанку зазначили, що у 2017 і 2018 роках ВВП України зростав і становив 2,5% та 3,3% відповідно. Причина цього - споживчі витрати, які в 2017 році зросли на 9,5%, а в 2018 році - на 8,9. Значімим фактором стала також інвестиційна активність. Приватний сектор на Україні наростив інвестиції в основний капітал на 14,3%, що НБУ пов'язує з необхідністю в модернізації бізнесу.

У той же час негативно на українську економіку вплинуло падіння експорту. Фізичні обсяги поставок за кордон в 2018 році знизилися на 1,6%, в той час як в 2017 році експорт зріс на 3,8%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звідки в Україну перерахували найбільше грошей

"Це було обумовлено погіршенням зовнішніх умов протягом року, зокрема, поширенням протекціоністських заходів в світовій торгівлі, ескалацією конфлікту в Азовському морі в другому півріччі, ремонтними роботами на декількох великих металургійних підприємствах і низьким урожаєм ранніх зернових", - розповіли в НБУ.

Імпорт України в 2018 році зріс, однак темпи його зростання значно скоротилися з 12,6% у 2017 році до 3,2% в 2018 році. Однією з причин цього Нацбанк називає зниження закупівель природного газу на 25%.

У 2019 року зростання ВВП України продовжиться. Однак українську економіку чекає уповільнення до 2,5%.

"Основними стримуючими факторами будуть жорстка монетарна політика, яка необхідна для повернення інфляції до середньострокової мети 5% плюс-мінус 1 п.п., і стримана фіскальна політика, обумовлена ​​значними виплатами за зовнішнім боргом. Внутрішній попит, як споживчий, так і інвестиційний, залишиться основним двигуном зростання ВВП ", - пояснили Нацбанку.

Регулятор передбачає, що українська економіка повернеться до колишніх темпів зростання вже через рік.

"Економічне зростання знову прискориться в 2020-2021 роках в результаті поступового пом'якшення монетарної політики і пожвавлення інвестиційної активності на тлі зменшення політичної невизначеності", - йдеться в повідомленні.

Китай надасть Україні безкоштовну фінансову допомогу 200 млн юанів. Це $29,7 млн. Гроші виділять за угодою про техніко-економічне співробітництво з китайським урядом.

Зараз ви читаєте новину «Україну чекає уповільнення економіки: в НБУ назвали причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути