Ексклюзиви
пʼятниця, 28 жовтня 2022 11:28

Український міністр нагадав міжнародним партнерам про обіцяні гроші

Український міністр нагадав міжнародним партнерам про обіцяні гроші
За словами міністра фінансів України Сергія Марченка, західні партнери поки не повністю виконують свої фінансові зобов'язання. Фото: liga.net

Міжнародні партнери, поки що, не повністю виконують взяті на себе зобов'язання щодо фінансової підтримки України.

Це створює проблему з ліквідністю та загрозу подальшого монетарного фінансування дефіциту держбюджету Нацбанком. Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко під час дискусії "Війна в Україні: Фінансування перемоги", повідомляє Інтерфакс-Україна.

За словами міністра, така ситуація може призвести до негативних наслідків для інфляції, курсової та макростабільності.

"Перший квартал 2023 року зараз для нас найпроблемніший. Навіть величезна кількість зобов'язань не допоможе нам у першому кварталі 2023 року, якщо ці кошти не будуть надані", ‒ сказав Марченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський підписав зміни до бюджету: кому збільшили видатки

Загалом потреби України у фінансуванні у січні 2023 року становлять $4 млрд, у лютому‒ $4,1 млрд, у березні ‒ $3,3 млрд.

За словами Марченка, у квітні було досягнуто домовленості з міжнародними партнерами, що щомісячний розрив України поточного року оцінюється у $5 млрд. Проте реальна виплата коштів далека від цієї цифри.

"Наприклад, у квітні було лише $1,7 млрд, у травні — лише $1,5 млрд, у червні $4,4 млрд, у липні $1,7 млрд, у серпні — $4,7 млрд, у вересні — близько $2 млрд", ‒ констатував Марченко.

Якщо до кінця цього року буде виділено макрофінансову допомогу Євросоюзу, а це близько 3 млрд євро, та заявлені США кошти ($7,5 млрд), то мінфін почуватиметься комфортно.

"Але знову ж таки, це не означає, що ми зможемо покрити всі наші витрати до кінця року. Це означає лише те, що ми можемо керувати розривом ліквідності. Ми можемо виконати критичні витрати, а інші витрати можна відкласти", ‒ наголосив Марченко.

Міжнародний валютний фонд оцінює щомісячні потреби України на рівні від $3 до $4 млрд у 2023 році. Потреби можуть зрости до $5 млрд. Про це повідомила організація.

Європейський Союз протягом війни повинен щомісяця виділяти Україні до €1,5 млрд для фінансування дефіциту державного бюджету. Україна з початку цього року вже отримала від ЄС понад €19 млрд фінансової допомоги, не рахуючи військових поставок, але цього недостатньо. Про це заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Зараз ви читаєте новину «Український міністр нагадав міжнародним партнерам про обіцяні гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути