четвер, 01 лютого 2018 10:29

Українські виробники вимагають покарати винних у зриві запуску ЕКА

Найбільші виробничі підприємства, об'єднання промисловців і роботодавців вимагають негайного створення Експортно-кредитного агентства і притягнення до відповідальності чиновників МЕРТ, які зірвали своєчасну реалізацію закону про підтримку українського експорту

Відповідна резолюція була прийнята за результатами парламентського круглого столу "Рік Закону про експортно-кредитне агентство. Чому гальмують український експорт?" і офіційно направлена ​прем'єр-міністру Володимиру Гройсману керівниками комітету з питань промислової політики і підприємництва і комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності, під егідою яких проводився захід.

  Створення Експортно-кредитного агентства дозволить збільшити український експорт на мільярди доларів
Створення Експортно-кредитного агентства дозволить збільшити український експорт на мільярди доларів

Для створення ЕКА є всі умови: закон про ЕКА, проекти підзаконних актів уряду, гроші в держбюджеті-2018, політична воля парламенту і доручення прем'єр-міністра.

"ЕКА - це квиток до клубу індустріальних, розвинених країн, який дозволить перейти від домінування дешевого сировинного експорту (пшениці, кукурудзи, металобрухту, руди і т.д.) до виробництва і експорту готової високотехнологічної продукції з високою доданою вартістю (літаків, кораблів, вагонів, трамваїв, турбін, с/г техніки, приладів, устаткування і т.д.). Це трамплін для України в заможне промислово-інноваційне майбутнє. З високими зарплатами і якістю життя", - пояснив голова комітету з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк.

  Створення Експортно-кредитного агентства дозволить збільшити український експорт на мільярди доларів
Створення Експортно-кредитного агентства дозволить збільшити український експорт на мільярди доларів

Він підкреслив, що агентство дозволить збільшити український експорт на мільярди доларів.

"Так, як це робиться в усьому світі, - через страхування і гарантування експортних контрактів, часткову компенсацію процентних ставок за експортними кредитами. ЕКА допомагає виробникам через ефективну "фінансову обгортку" зробити їх продукцію більш конкурентною на зовнішніх ринках і, відповідно, радикально збільшити обсяги експорту", - зазначив Галасюк.

"Ми, як бізнес, були впевнені, що ЕКА запрацює через 6 місяців після прийняття закону і спланували свою діяльність з виробництва з розумінням, що у нас будуть можливості використовувати ЕКА згідно тих функцій, які закладені в законі. Нас дивує, що потрібен рік, щоб зрозуміти, що потрібні зміни в законі - це дуже непрофесійно. Ми, як експортери, збираємо професійні дані для того, щоб в суді довести, що така поведінка МЕРТ і відповідних посадових осіб є злочинною бездіяльністю", - зазначив голова ради Федерації

Президент ДП "Антонов" Олександр Кривоконь підкреслив, що підприємство з випуску літаків сьогодні практично на 100% експортно-орієнтоване, тому ЕКА потрібно практично по кожному з напрямків.

Відсутність в Україні ЕКА і необхідних гарантій експортеру може змусити українських виробників створювати підприємства за кордоном і виводити виробництва з України в європейські країни для отримання їх підтримки при боротьбі, зокрема, за азійський ринок, зазначила у свою чергу заступник генерального директора ТОВ "Татра-Юг" Інесса Кердівара.

  Створення Експортно-кредитного агентства дозволить збільшити український експорт на мільярди доларів
Створення Експортно-кредитного агентства дозволить збільшити український експорт на мільярди доларів

Директор з корпоративних відносин ТОВ "Інтерпайп" Дмитро Кисилевський пояснив: "Ми чекаємо ЕКА як інструмент, який створить для нас внутрішній ринок в Україні, адже ЕКА потягне машинобудування на експорт, а воно, у свою чергу, потягне усіх інших, хто "наповнює" цю сферу. Ефект від роботи ЕКА буде повертатися державі грошима у вигляді податкових надходжень, що генеруються "білою" промисловістю України. Ми за ЕКА і розраховуємо, що воно буде створене якомога швидше".

"Якби ЕКА працювало і компенсувало 7% кредитної ставки, то, перемагаючи в тендерах, - тільки за рік ми могли б довести свої обсяги виробництва до мільярда гривень (збільшити на 650 млн грн). При цьому, витрати на ЕКА склали б 33 мільйони гривень, а приріст податків - 42 мільйони гривень. Тобто навіть на прикладі одного суднобудівного заводу очевидно, що ЕКА для країни вигідне", - переконаний генеральний директор ТОВ "Смарт-Мерітайм Груп" Василь Федін.

У зверненні до Гройсмана учасники круглого столу констатують зрив термінів створення ЕКА, наполягають на припиненні порушення законності та забезпеченні виконання норм ЗУ про ЕКА і невідкладному створенні ЕКА, а також підкреслюють неприйнятність штучних змін до ЗУ про ЕКА, що обмежить належне функціонування агентства, а саме неприпустимості: виключення із закону можливості надання агентством кредитів з держбюджету, поширення підтримки на сировинні групи товарів (наприклад, на агросировини), введення ручного механізму управління ЕКА і відмови від інклюзивного механізму формування конкурсної комісії для обрання незалежної і професійної наглядової ради установи, перенесення термінів створення агентства і приєднання України до рамкової домовленості офіційно підтримуваних експортних кредитів 1978 року і п'яти додатків до неї.

Зараз ви читаєте новину «Українські виробники вимагають покарати винних у зриві запуску ЕКА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути