субота, 18 квітня 2020 10:30

Українське газове родовище стало найбільшим у Європі

18 квітня називають днем народження газової промисловості України. Цього дня 1921 року перша пошукова нафтова свердловина фірми Gazolina на Дашавському газовому родовищі дала газ із глибини 395 м.

Був настільки великий притік газу, що за допомогою існуючого наземного оснащення та приладів не вдалося його заміряти. Тільки 1924-го газові запаси оцінили у 13,2 млрд куб. м. На той час родовище було найбільшим у Європі. Щоправда, його розвідали ще напередодні Першої світової війни. Однак військові дії завадили розпочати роботи.

Автор: utg.ua
  Будівництво газопроводу "Дашава – Київ".
Будівництво газопроводу "Дашава – Київ".

1922-го вдалося збудувати газопровід "Дашава – Стрий" довжиною 14,4 км. 1928-го в експлуатацію ввели ще один газопровід "Дашава – Стрий – Дрогобич". Його довжина становила 40 км. Згодом спорудили газопроводи "Дашава – Жидачів – Ходорів" та "Дашава – Миколаїв – Львів". Розвиток регіональної системи газопроводів Прикарпаття сприяв створенню майбутньої газотранспортної системи України.

Водночас буріння родовища у передвоєнні роки відбувалося повільно через обмежені можливості споживання газу. Наприклад, у 1934-му видобувні можливості Дашавського родовища перевищували споживання газу втричі.

Після Другої світової війни родовище на два десятиріччя стало основним джерелом газопостачання як для України, так і Білорусі, Литви, Латвії, Росії. З нього розпочався перший експорт газу в Європу.

Протягом 1946–1948 років збудували магістральний газопровід "Дашава – Київ" довжиною 512,6 км. Це започаткувало в Україні еру магістрального транспортування газу на великі відстані. Пізніше газопровід продовжили через Брянськ до Москви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали умови, за яких повернуть гроші за газ

Сьогодні газотранспортна система України – одна з найбільших у світі. Її протяжність – 37 тис. км. Забезпечує природним газом внутрішніх споживачів. Також здійснює транзит до країн Європи.

Видобутком природного газу в незалежній Україні займається Укргазвидобування. 2018-го видобуток підприємств компанії досяг 15,496 млрд. куб. м газу, або 73% усього видобутку в країні.

Україна завершила опалювальний сезон 2019-2020-го з рекордними залишками газу у підземних сховищах - понад 15,8 млрд куб. м. Це на 45% більше, ніж залишилося наприкінці минулого сезону.

Зараз ви читаєте новину «Українське газове родовище стало найбільшим у Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути