Ексклюзиви
неділя, 22 вересня 2013 16:25

Україні потрібно зберегти суверенітет у зовнішній торгівлі - екс-глава СОТ

Екс -глава Світової організації торгівлі Паскаль Ламі вважає, що кращим варіантом для України є збереження суверенітету у зовнішній торгівлі, що дозволить уряду самостійно укладати угоди про вільну торгівлю з різними країнами.

Про це Ламі заявив, виступаючи в суботу на 10 - й міжнародній зустрічі "Ялтинська європейська стратегія " YES, передає Радіо Свобода .

Політик зазначив, що існують дві основні моделі: з передачею суверенітету в транснаціональний орган, як у ЄС чи Митний союз, або без передачі, як роблять, наприклад, Мексика, Південна Корея, Швейцарія  Канада .

"Ви зберігаєте суверенітет своєї зовнішньої торгівлі і лише коригуєте певні показники між різними країнами. Мені здається, цей варіант більше підходить вашій країн ", - сказав експерт.

Він навів три аргументи на користь своєї позиції. По-перше , Україна має великі земельні ресурси , порівняно дешеву робочу силу і природні запаси , а також має суттєві відмінності , як від Європейського союзу , так і Митного союзу.

По-друге, зазначив Паскаль Ламі, обсяги зовнішньої торгівлі України з ЄС та Митним союзом приблизно рівні, при цьому структура імпорту та експорту значно відрізняється і, можливо, має залишатися дуже різною і взаємодоповнюючою.

Третьою причиною він назвав географічно дуже вигідне становище країни для торгівлі і з ЄС, і з Митним союзом. Ламі допустив, що в якийсь момент стандарти Євросоюзу і Митного союзу зблизяться і в майбутньому вони зможуть функціонувати під егідою певного рамкової угоди, цілю якого стане забезпечення злиття двох систем, в тому числі такої важливої ??для України сфери, як торгівля енергоресурсами.

"Але поки Україна має наслідувати приклад Мексики, яка має угоду про вільну торгівлю з США, Канадою, але в той же час має таку угоду і з ЄС, поруч латиноамериканських країн, а зараз вони працюють і з азіатськими країнами, - зазначив екс - голова СОТ.

Його підтримав відомий економіст Нуріель Рубіні. " Говорячи про вибір, Паскаль сказав правильно : не потрібно вибирати один варіант або інший ( ЄС чи Митний союз - ред.) Є третій варіант - зона вільної торгівлі з низкою країн . Якщо ви заборону себе в Митному союзі, то не зможете укладати угоди про вільну торгівлю, а угода про асоціацію з ЄС залишає таку можливість " , - сказав Рубіні.

На його думку, у разі вступу до Митного союзу, економіка якого не дуже стабільна , нестабільність економіки України може тільки посилитися.

Зараз ви читаєте новину «Україні потрібно зберегти суверенітет у зовнішній торгівлі - екс-глава СОТ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути