середа, 16 вересня 2020 11:58

Українцям пояснили, як не переплачувати за газ

Українцям пояснили, як не переплачувати за газ
Облгази вважають, що люди споживають більше газу, ніж накручує лічильник. Фото: unsplash

Облгази почали виставляти споживачам рахунки із значною сумою заборгованості, яку не зазначали раніше. При цьому споживачам погрожують відключенням газопостачання в разі несплати.

Так звані "температурні" коефіцієнти облгази почали нараховувати, починаючи з 2018 року. Проте, як зазначають дописувачі консультаційного центру ГазПравда, під час переходу до іншого постачальника, облгази виставляють заборгованість з урахуванням коефіцієнтів, починаючи з 2015-го.

Облгази вважають, що люди споживають більше газу, ніж накручує лічильник. Однак проти такої практики виступають як споживачі, так і регулятор. Бо втрати "від стискання газу" вже закладені в тариф. Тож побутові споживачі мають сплачувати суто за лічильником.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запустили сервіс, який порівнює ціни на газ

У разі зміни постачальника газу та нарахування "температурних" коефіцієнтів за період із 2015 року пропонують наступні дії:

- Звернутися до контакт-центру постачальника газу телефоном або електронною поштою для отримання роз'яснення: за що саме, та за який період нараховано борг.

- Надіслати до постачальника газу претензію щодо незаконності зазначених нарахувань із вимогою здійснення перерахунку.

- Дочекатися відповіді від постачальника на претензію. Якщо постачальник не вирішить проблему і не здійснить перерахунок, радять надіслати скарги до НКРЕКП і Держпродспоживслужби.

- Подавати заяву до суду та вимагати зобов'язати постачальника усунути порушення і здійснити перерахунок незаконних нарахувань у судовому порядку.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що ціна на газ для населення в жовтні 2020 року коливатиметься від 4,7 тис. до 5 тис. грн за тисячу кубометрів.

Зараз ви читаєте новину «Українцям пояснили, як не переплачувати за газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути