Індекс матеріального становища українців в квітні знизився на 4,6 пункту - до 23 пунктів з 200 можливих.
Про це пише "ЛІГАБізнесІнформ" з посиланням на дані дослідницької компанії GfK Ukraine.
Наголошується, що це мінімальне значення за 15 років досліджень компанією споживчих настроїв в Україні.
"Погіршення оцінок поточного становища частково компенсувалося поліпшенням економічних очікувань, зокрема оцінок можливостей економічного зростання протягом року і динаміки безробіття", - вважають експерти GfK Ukraine.
Частка витрат на продукти харчування займає більше 50% у структурі витрат українців щомісяця. Це - найвищий показник в Європі.
При цьому, ціни на продукти харчування в країні - чи не найнижчі не тільки в Європі, але на просторі СНД.
Ціни на продукти всередині України мало відрізняються, тоді як рівень доходів у різних регіонах варіюється в рази. Якщо жителі міст-мільйонників заробляють більше 5 тис. грн, в обласних центрах - 3,5-4 тис. грн. У містах-мільйонниках вартість продуктів може відрізнятися на 2-3 грн. Регіональна динаміка цін залежить від урожаю - чим більше продукції в тій чи іншій області, тим вона дешевша.
Згідно зі зведеними даними Держстату, найдорожча їжа зараз у прикордонних і привоенных областях (Сумська, Харківська, Донецька, Дніпропетровська, Чернівецька), а також у курортних - Одеська, Херсонська, Миколаївська.
Причинами такої динаміки директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко називає важкодоступність прифронтових районів і орієнтацію продавців на ціни у сусідів.
У приморських регіонах продукти харчування дорогі через бажання населення максимально заробити на туристах. При цьому, фрукти і овочі, тут часом вполовину дешевші, ніж у Києві та на півночі України, а продукти, що швидко псуються, через спеку і витрати на логістику часто набагато дорожчі.
Коментарі