четвер, 18 червня 2015 11:36

Українці витрачають на їжу половину доходів

Індекс матеріального становища українців в квітні знизився на 4,6 пункту - до 23 пунктів з 200 можливих.

Про це пише "ЛІГАБізнесІнформ" з посиланням на дані дослідницької компанії GfK Ukraine.

Наголошується, що це мінімальне значення за 15 років досліджень компанією споживчих настроїв в Україні.

"Погіршення оцінок поточного становища частково компенсувалося поліпшенням економічних очікувань, зокрема оцінок можливостей економічного зростання протягом року і динаміки безробіття", - вважають експерти GfK Ukraine.

Частка витрат на продукти харчування займає більше 50% у структурі витрат українців щомісяця. Це - найвищий показник в Європі.
При цьому, ціни на продукти харчування в країні - чи не найнижчі не тільки в Європі, але на просторі СНД.

 

Ціни на продукти всередині України мало відрізняються, тоді як рівень доходів у різних регіонах варіюється в рази. Якщо жителі міст-мільйонників заробляють більше 5 тис. грн, в обласних центрах - 3,5-4 тис. грн. У містах-мільйонниках вартість продуктів може відрізнятися на 2-3 грн. Регіональна динаміка цін залежить від урожаю - чим більше продукції в тій чи іншій області, тим вона дешевша.

Автор: liga.net
 

Згідно зі зведеними даними Держстату, найдорожча їжа зараз у прикордонних і привоенных областях (Сумська, Харківська, Донецька, Дніпропетровська, Чернівецька), а також у курортних - Одеська, Херсонська, Миколаївська.

Причинами такої динаміки директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко називає важкодоступність прифронтових районів і орієнтацію продавців на ціни у сусідів.

У приморських регіонах продукти харчування дорогі через бажання населення максимально заробити на туристах. При цьому, фрукти і овочі, тут часом вполовину дешевші, ніж у Києві та на півночі України, а продукти, що швидко псуються, через  спеку і витрати на логістику часто набагато дорожчі.

Зараз ви читаєте новину «Українці витрачають на їжу половину доходів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути