вівторок, 22 лютого 2022 16:58

Українці поспішають продати землю в прикордонних із РФ областях

Українці поспішають продати землю в прикордонних із РФ областях
Попит на землю в Україні суттєво перевищує пропозицію. Фото: pixabay.com

У лютому цього року кількість пайовиків, які бажають продати землю у Чернігівській та Сумській областях, зросла втричі порівняно із січнем.

Про це у колонці для Forbes пише співзасновник інвестиційного об'єднання Land Club, колишній голова Держгеокадастру Денис Башлик.

Власники землі у прикордонних областях, не торгуючись, погоджуються на середньоринкову ціну, хоча ще недавно її активно завищували.

"Український ринок землі працює лише сім місяців, але він уже став важливим індикатором настрою внутрішнього інвестора", - зазначає Башлик.

За його словами, у перший рік землю готові були продати 10% пайовиків (690 тис. осіб).

Проте в очікуванні зростання ціни більшість власників вирішили притримати паї. За пів року пройшло близько 60 тис. угод купівлі-продажу.

Експерт розповів також про останні тенденції зміни цін на землю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В одному регіоні вартість землі вдвічі перевищує середню по Україні

За пів року середня ціна гектара землі зросла з $1000 до $1250. Динаміка відповідає прогнозам – плюс 20% за рік протягом пʼяти років після відкриття ринку.

За останній місяць середня ціна гектара піднялася з $1250 до $1350.

"Попит, як і раніше, суттєво перевищує пропозицію, незважаючи на затишшя серед невеликих інвесторів. Тепер за актив конкурують важкоатлети, підігріваючи ціну.

Якщо небезпека конфлікту мине, ціна на землю активніше поповзе вгору: пайовики заспокояться, пропозиція скоротиться, на ринок повернуться невеликі інвестори", - прогнозує Башлик.

"Якщо Росія продовжить розгойдувати військово-політичну ситуацію без повномасштабного наступу, перспективи ринку землі теж позитивні.

Тоді наступні три місяці (до виникнення психологічної резистентності до новин) триватимуть панічні продажі. Це збільшить річний обсяг пропозиції на 0,5% від загальної кількості сільгоспземлі", - прогнозує експерт.

1 липня в Україні стартував ринок землі. Згідно з прогнозами, 1 га мав коштувати $1,5-2 тис. За наступні п'ять років - зрости до $5 тис.

Вартість земельних ділянок сільськогосподарського призначення зростатиме на 7-10% щороку. Про це заявив міністр аграрної політики Роман Лещенко.

Зараз ви читаєте новину «Українці поспішають продати землю в прикордонних із РФ областях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути