вівторок, 19 вересня 2023 15:35

Україна запропонувала Польщі, Угорщині і Словаччині "зерновий" компроміс

Україна запропонувала Польщі, Угорщині і Словаччині "зерновий" компроміс
Якщо Польща, Угорщина і Словаччина не погодяться, Україна буде вводити дзеркальні обмеження, сказав прем'єр. Фото: kmu.gov.ua

Кабінет міністрів України пропонує країнам-сусідам компромісний сценарій щодо експорту зерна.

Про це у вівторок заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, повідомив сайт уряду.

Компроміс полягає у тому, що Україна впровадить ефективні заходи контролю та верифікації за експортом чотирьох груп товарів.

"Ми будемо надавати ЄС та сусідам митні дані щодо експорту визначених товарів і будемо збирати дані про кінцевий пункт відправлень у системі електронної черги", – заявив прем'єр.

Ключова пропозиція – запровадження системи верифікації на експорт визначених агротоварів до п'яти держав-членів ЄС, сказав Шмигаль.

"Ми обговорюємо цю пропозицію з Єврокомісією", – повідомив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар, євро, злотий: Нацбанк оновив курс валют на 19 вересня

"Минулого тижня Єврокомісія скасувала обмеження на імпорт українського продовольства. На жаль, наші західні сусіди – Польща, Словаччина та Угорщина – вдалися до односторонньої блокади. Це удар по нашій економіці, самих принципах роботи Євросоюзу, світовій продовольчій безпеці", – заявив Шмигаль.

Якщо Польща, Угорщина, Словаччина не погодяться на узгоджені з Єврокомісією заходи, то Україна буде вводити дзеркальні або взаємні торгові обмеження, сказав прем'єр.

"Найважливіше пам'ятати – ми всі на одному боці європейських цінностей і демократії. А по інший бік – російський тероризм, варварство і диктатура. У таких умовах мусимо бути єдиними, підсилювати одне одного та протидіяти ворогу разом", – заявив Шмигаль.

15 вересня Словаччина, Польща та Угорщина в односторонньому порядку запровадили заборону на імпорт сільськогосподарських товарів з України.

Європейська комісія ухвалила не продовжувати рішення щодо заборони на ввезення товарів з України. Також зазначила, що Україна має вжити заходів, щоб запобігти будь-яким викривленням ринку у сусідніх державах-членах блоку.

Україна подала позов до Світової організації торгівлі.

Зараз ви читаєте новину «Україна запропонувала Польщі, Угорщині і Словаччині "зерновий" компроміс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути