Ексклюзиви
понеділок, 30 січня 2012 09:42

Україна захистилася митами від російського спирту

Україна захистилася митами від російського спирту

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) встановила диференційовані антидемпінгові мита для російських постачальників метанолу.

Про це стало відомо 27 січня. Рішення набуде чинності через 30 днів, пише "Комерсант Україна" в публікації "Україна захистилася від російського спирту".

Після цього ставка імпортного мита на метанол залишиться нульовою для МХК "Єврохім" та її підприємств.

Для "Щекіноазота" ставка зросте до 9,4%, для інших постачальників - до 57,91%.

Метанол використовується як денатурат в парфумерному виробництві. У газовій промисловості він є засобом усунення гідратів через низьку температуру замерзання і хорошу розчинність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білорусі вже теж не подобається український сир

Також метанол застосовують для випуску формальдегіду, формаліну, оцтової кислоти, а також ряду ефірів (МТБЕ і ДМЕ), ізопрену.

У Росії метанол випускають менше 10 підприємств. Найбільші з них - "Метафракс", підприємства "Єврохім" та "Щекіноазот".

Загальний обсяг виробництва - понад 4 млн тонн. Проте всі вони постачають незначні обсяги в Україну. Так, у січні-листопаді 2011 року туди з Росії було ввезено всього 34 тис. тонн метанолу на $11 млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна купить 33 мільярди "кубів" російського газу. З них 8 мільярдів - для Фірташа

Рішення МКМТ стало підсумком низки антидемпінгових розслідувань. Останнє велося з 2010 року по скарзі сєвєродонецького "Азоту", що входить в Group DF Дмитра Фірташа.

Компанія вказувала, що ціна імпорту російської продукції в 2010 році була нижчою за собівартість та ціни продажу на внутрішньому ринку країни.

Через це "Азот" втратив 12,17% внутрішнього ринку, а також майже повністю втратив прибуток від поставок метанолу внутрішнім споживачам. Чистий прибуток підприємства за метанолом знизилася на 97,87%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перехід з газу на вугілля: Україна ризикує "вилетіти" з Кіотського протоколу

Випуск метанолу у зв'язку з кризою скоротився майже на 42%. Експорт цієї продукції не здійснюється "Азотом" вже кілька років через її неконкурентоспроможность. А в 2010 році компанії довелося навіть зупинити виробництво метанолу через збитковість.

Формально висновки комісії підтверджують демпінг і встановлюють мита на загороджувальному рівні.

Однак, за даними джерел на хімічному ринку, основними постачальниками метанолу в Україну є "Єврохім" і "Щекіноазот", які як раз і отримали виняткові умови.

Костянтин Юмін з Raiffeisenbank вважає введення мит швидше превентивним заходом Україні у світлі можливого зростання цін на газ, який використовується як сировина для виробництва метанолу.

Для низки українських підприємств ціна на газ дійсно нещодавно різко зросла.

Йдеться про хімічний холдинг Дмитра Фірташа, в який, крім "Азоту", входить концерн "Стирол", "Рівнеазот" і черкаський "Азот". Вони споживають близько 6 млрд куб. м газу рік.

Зараз ви читаєте новину «Україна захистилася митами від російського спирту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути