Ексклюзиви
четвер, 25 квітня 2013 09:16

Україна скоротить імпорт російського газу в п'ять разів уже цього року - ЗМІ

Україна скоротить імпорт російського газу в п'ять разів уже цього року - ЗМІ
"Нафтогаз" закупить лише 10,5 млрд куб. м газу. Фото: lozovaya-city.com

НАК "Нафтогаз України" у 2013 році може знизити закупівлі гага у ВАТ "Газпром" до 10,5 млрд куб. м проти 52 млрд куб. м газу, передбачених контрактом.

При цьому велика частина імпорту російського газу припаде на кінець року, коли ціни на паливо з РФ для НАК знизяться, пише "Коммерасант-Україна" у публікації "Газпром" переходит границы".

"Газпром" прогнозував середню ціну газу по року для України в $351/тис. куб. м, тоді як в I кварталі вона становила $406/тис. куб. м.

У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості повідомили, що імпорт газу в країну, згідно з балансом, повинен становити 27 млрд куб. м. Причому обсяг імпорту з боку Ostchem Дмитра Фірташа ще остаточно не затверджений і може досягти 8,1-10,5 млрд куб. м за підсумками року. Ще близько 5 млрд куб. м "Нафтогаз" планує закупити у RWE. Близько 1 млрд куб м до кінця року може імпортувати компанія LLC Ukranien Oil-Gas Compani, що входить до групи ВЕТЕК Сергія Курченко (закуповує газ в угорського трейдера Optenergy Kft).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович наказав вдвічі скоротити споживання газу в Україні

"Нафтогаз" почав закуповувати газ у німецької компанії, так як остання має можливість купувати його в РФ дешевше. Навіть з урахуванням транспортних витрат газ, придбаний у RWE, обходиться Україні в $380-390/тис. куб. м, а російський - в $406/тис. куб. м. При цьому "Нафтогаз" продовжує знижувати обсяги закупівлі палива в Росії.

/media/video/494761/1_494761.mp4

Так, вчора глава Міненерго Едуард Ставицький заявив про параметри газового балансу на 2013 рік. За його словами, проект балансу передбачає видобуток природного газу в 23 млрд куб. м за підсумками року, а загальний баланс газу (імпорт, власний видобуток і відбір з підземних сховищ) становитиме близько 60 млрд куб. м. Ставицький уточнив, що в Міненерго до кінця не допрацювали баланс газу на 2013 рік і тому мають намір розглянути його лише в понеділок.

Зараз ви читаєте новину «Україна скоротить імпорт російського газу в п'ять разів уже цього року - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути