четвер, 10 вересня 2020 13:24

Україна посідає останні позиції в рейтингу економічної свободи

Україна посідає останні позиції в рейтингу економічної свободи
Найвищим рівень економічної свободи України був 2011-го і 2012 року. Фото: Pixabay

У рейтингу "Економічна свобода у світі - 2020" Україна піднялася на сім позицій з 138-го на 131-ше місце.

Таким чином, досі залишається у найбільш економічно невільній групі, і є там єдиною європейською країною, свідчать дані щорічного звіту, який підготував Fraser Institute.

Найвищим рівень економічної свободи України був 2011-го і 2012 року, але за всю свою історію країна жодного разу не залишала групи найбільш економічно невільних країн. Сусідами по рейтингу України є Пакистан (129), Туніс (130) та Таджикистан (132). Світовий рейтинг очолили Гонконг та Сингапур, а на останньому місці опинилася Венесуела. Грузія незмінно перебуває в групі найвільніших країн з 2005 року (за винятком 2009 року). У свіжій версії рейтингу вона посідає 8-ме місце у світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найкраще українське місто для бізнесу

До 2004 року Польща перебувала у третій групі, а після цього піднялася до другого квартилю (переважно вільні країни), де перебуває й зараз. Однак її позиції погіршились, з 59-го перейшла на 77-ме місце в рейтингу. Росія довго вважалася однією з найбільш економічно невільних країн світу. Однак 2004 року ситуація дещо покращилась - і вона перейшла з четвертого квартиля у третій, де і залишається до сьогодні (89-те місце у світі).

Взірцем серед пострадянських країн є Естонія, вона незмінно перебуває в економічно найвільнішій групі з 2000 року. А стартувала вона в рейтингу з другого квартиля (переважно вільні країни) у результаті ліберальних реформ, проведених у 1990 роки.

Видання 2020 року базується на даних 2018 року і вимірює економічну свободу (рівень особистого вибору, можливість виходу на ринки, захист приватної власності, верховенство права тощо), аналізуючи політичні рішення та інституції 162 країн та територій.

У рейтингу "Глобальний інноваційний індекс 2020" Україна посіла 45-те місце серед 131 країни. Порівняно з 2019 роком показник покращився на 2 позиції, повідомили у звіті дослідження Global Innovation Index 2020.

Зараз ви читаєте новину «Україна посідає останні позиції в рейтингу економічної свободи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути