Ексклюзиви
четвер, 06 травня 2021 12:37

Україна отримає кредит на модернізацію вищих навчальних закладів

Україна отримає кредит на модернізацію вищих навчальних закладів
Проєкт удосконалення вищої освіти запроваджуватимуть 5 років. Фото: Reuters

Світовий банк надасть Україні $200 млн кредиту для вищих навчальних закладів. Будуть профінансовані проєкти модернізації вузів і науково-дослідних лабораторій, цифрова інфраструктура для організації дистанційного навчання.

"Готові надати підтримку для забезпечення найкращого технічного і цифрового оснащення системи вищої освіти щодо організації навчального процесу, що зазнав зміни після Covid-19", - сказав регіональний директор Світового банку в справах країн Східної Європи Арупа Банерджі, пише "Інтерфакс-Україна".

Проєкт удосконалення вищої освіти в Україні запроваджуватимуть п'ять років. Міністерство освіти і науки України координуватиме процес.

У документах до проєкту йдеться, що мережа з 231 державного ВНЗ занадто велика й неефективна з урахуванням населення, що скорочується. Це створює проблеми для фінансової стійкості та якості послуг. Майже 60% академічних вузів навчають менше ніж 5 тис. студентів. В Україні є понад 300 державних коледжів і технікумів, де навчаються приблизно 550 студентів.

"Останніми роками кількість навчальних закладів скоротилася на 25%, включаючи коледжі та технікуми, які були "фабриками дипломів". Але ще багато що треба зробити. Потрібна подальша агрегація університетів із диференціацією і диверсифікацією їх типів, таких як дослідні, професійні, викладацькі, та оптимізація географічної зони охоплення. Для того, щоб ефективно провести такі заходи із залученням самих ВНЗ, необхідні інституційні аудити для кожного з них", - зазначили у Світовому банку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світовий банк позичить Україні 2,5 млрд грн на закупівлю вакцин

85% молоді в Україні планують отримувати вищу освіту. Інформації про доступні варіанти навчання і подальше працевлаштування бракує.

Портфель інвестиційних проєктів Світового банку в Україні становить понад $3 млрд у межах дев'яти проєктів та Програми заради результатів і зросте приблизно до $3,6 млрд протягом наступних двох місяців. Ці інвестиції спрямовані на підвищення якості основних державних послуг для населення: водопостачання, каналізація, централізоване теплопостачання, постачання електроенергії, енергоефективність, дороги, соціальний захист, охорона здоров'я, розвиток приватного сектора.

З 1992 року Світовий банк виділив Україні близько $13 млрд в межах 70 проєктів і програм.

Україна отримає другий транш від ЄС після виконання взятих на себе зобов'язань у відновленні антикорупційної архітектури країни й за умови успішної співпраці з МВФ. Про це 10 лютого заявив виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс після переговорів з прем'єром Денисом Шмигалем у Брюсселі.

Зараз ви читаєте новину «Україна отримає кредит на модернізацію вищих навчальних закладів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути