вівторок, 14 лютого 2012 17:14

Україна навряд чи отримуватиме середньоазійський чи азербайджанський газ - експерт

Україна навряд чи отримуватиме середньоазійський чи азербайджанський газ - експерт

Перспективи поставок газу в Україну з Середньої Азії, Азербайджану і Норвегії є досить невизначеними.

Таку думку висловив заступник директора аналітичного центру "Експертна рада" Гліб Простаков в ефірі "Ера FM".

"Це вічне питання. Колись була актуальна тема середньоазіатського газу. Здається, ми втратили її назавжди: сьогодні Росія викуповує більшу частину середньоазіатського газу. Більш того, у середньоазіатських держав є можливість експорту газу в Китай. Тобто Україна третя в черзі в даному випадку ", - сказав він.

"Що стосується азербайджанського газу, то ми тут конкуруємо з Росією, яка може запропонувати більш вигідні варіанти його і покупки, і доставки", - додав фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Moody's вперше в історії знизило прогноз рейтингу Великої Британії

"Що стосується заяв європейських держав, наприклад Норвегії, про те, що вона допоможе Україну газом ... я вважаю, що ця заява політичне, яке показує, що Європа подає Україну позитивні сигнали в переговорах з "Газпромом". Реально доставити цей газ обійдеться досить дорого, дорожче ніж російський. Думаю, українська еліта до таких домовленостей на сьогоднішній день не готова ", - вважає Простаков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євро трохи подешевшав, за долар дають 8,03 гривні - міжбанк

У свою чергу, експерт з енергетичних питань Олег Гавриш в ефірі "Ера FM" нагадав, що Україна розглядає можливість постачання газу, купленого на спотовому ринку в Європі.

"Були названі дві країни: Румунія і Угорщина. Третім варіантом може бути Туреччина, але там буде складніше з транспортуванням газу. На сьогодні "Газпром" заявив, що середня ціна газу за підсумками року для європейських споживачів буде близько 410 доларів за тисячу "кубів". Для України вона буде вищою. У першому кварталі отримуємо по 430 доларів за тисячу "кубів". Але вона не настільки вище, щоб ціна спотового газу, якщо додати до неї вартість транспортування, не дозволяє отримувати газ дешевше, ніж від Росії ", - розповів він.

Зараз ви читаєте новину «Україна навряд чи отримуватиме середньоазійський чи азербайджанський газ - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути