субота, 15 серпня 2020 10:20

Україна інтегрована у світовий ринок, і ціна газу - імпортний паритет - Фурса

Україна інтегрована у світовий ринок, і ціна газу - імпортний паритет - Фурса
Фото: pexels.com

Вартість газу для України залежить від вартості в Європі, від світових цін. Оскільки Україна інтегрована у світовий ринок, то ціна газу на ринку країни формується на основі імпортного паритету. Про це розповів інвестиційний аналітик, фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.


"Зараз ми бачимо зростання цін в світі, але він не драматичний. Важко передбачити майбутню динаміку газових цін, але серйозного зростання ми не очікуємо. Сховища заповнені, дефіциту не буде, істотного подорожчання газу не буде", - зазначив Фурса.

За його словами, частка імпорту в загальному обсязі споживання газу в Україні - менше 30%. "Наскільки я розумію, в основному імпортують приватні гравці", - підкреслив Фурса.

Він зазначив, що НАК Нафтогаз раніше продавав споживачам газ через газзбути. Тепер же "Нафтогаз" вирішив прийти до споживачів і самостійно запропонувати їм газ, і ця позиція - "абсолютно логічна". "А правила на ринку для всіх абсолютно однакові", - підкреслив аналітик.

За словами Фурси, ринок газу для промислових споживачів давно і успішно працює, тоді як ринок для побутових споживачів запустили тільки в серпні 2020 року.


"Запуск ринку - завжди позитив. У перспективі можуть з'явитися нові гравці, нові сфери діяльності. Вже є для цього все, в тому числі, і необхідна нормативна база ", - зазначив експерт.

Як раніше повідомлялося, в Україні запущено ринок газу для побутових споживачів, внаслідок чого ціни на газ як для промисловості, так і для населення будуть прирівняні до європейських, і в залежності від ситуації на ринку вартість ресурсу може істотно зростати або знижуватися.

Зараз ви читаєте новину «Україна інтегрована у світовий ринок, і ціна газу - імпортний паритет - Фурса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути