четвер, 05 вересня 2013 09:20

Україна хоче перехитрити "Газпром" за допомогою віртуального реверсу - джерело

Україна хоче перехитрити "Газпром" за допомогою віртуального реверсу - джерело
Україна хоче розпочати віртуальний реверс газу зі Словаччини. Фото: zn.ua

Україна домагається від Єврокомісії підтримки щодо підписання нової технічної угоди між "Укртрансгазом" і словацькою Eustream.

Про це з посиланням на джерело в Кабінеті міністрів пише "Комерсант-Україна" у публікації "Все будет своп".

"Ми хочемо запустити віртуальний реверс - своповое заміщення газу, коли частина російського палива залишається в Україні, а в Словаччині цей обсяг "Газпрому" компенсує наш партнер - RWE. Однак у технічній угоді між компаніями-операторами газотранспортних систем України і Словаччини зараз немає пункту про облік таких операцій", - сказав співрозмовник видання.

Таку можливість мають намір передбачити в новій техугоді між сторонами. У цьому випадку, як стверджує джерело, "Газпром" буде змушений враховувати таку схему постачань в балансі газу, що поставляється в Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Радник Путіна спокушає Україну газом по $160 в обмін на зречення від Європи

"І Україна, і Словаччина є членами Європейського енергетичного співтовариства. Внесення змін про облік зустрічних поставок якраз відповідає нормам Третього енергопакету, який обов'язковий для членів цієї організації", - зазначив співрозмовник.

Нагадаємо, 3 вересня єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер і міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький в Брюсселі обговорили питання реверсних постачань газу з Європи. Ще одна зустріч пройшла з головним виконавчим директором RWE Supply & Trading Стефаном Юдишем, під час якої обговорювали новий контракт на поставку газу в Україну.

У кінці вересня буде проведено засідання групи Єврокомісії з питань координації поставок газу з участю української сторони.

Зараз ви читаєте новину «Україна хоче перехитрити "Газпром" за допомогою віртуального реверсу - джерело». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути