вівторок, 22 жовтня 2024 05:37

Українське зерно подорожчало після атак на іноземні судна

Українське зерно подорожчало після атак на іноземні судна
В ООН заявили про підвищення цін на пшеницю. Фото: служба новин ООН

Підвищилися ціни на пшеницю і страхування експорту. Усе через обстріли української портової інфраструктури з боку країни-агресора Росії

Про це заявив помічник генсека ООН у Європі, Центральній Азії та Америці Мирослав Єнча, інформує служба новин ООН.

"Протягом останніх тижнів ми стали свідками відновлення російських атак на українські чорноморські порти. За даними місцевої влади, з 1 вересня внаслідок цих нападів було пошкоджено шість цивільних суден, а також зернову інфраструктуру в портах. У підсумку в період з 1 вересня до 14 жовтня ціни на пшеницю зросли більше ніж на 6%. Ціни на страхування ризиків для українських експортерів різко зросли, що вплинуло на український аграрний сектор", – сказав він.

Цивільні судна й портова інфраструктура захищені міжнародним гуманітарним правом, нагадав він

"Стабільність експорту сільськогосподарської продукції через Чорне море, як і раніше, має вирішальне значення для глобальної продовольчої безпеки", – наголосив Єнча.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський перерахував країни, які можуть зупинити економіку РФ

За його твердженням, ООН взаємодіє з Україною, Росією, Туреччиною й іншими зацікавленими сторонами для підтримки свободи й безпеки судноплавства в Чорному морі.

12 вересня РФ ударила ракетою по судну з пшеницею у Чорному морі, яке йшло з України до Єгипту. Уночі 6 жовтня вони завдали ракетного удару по порту Південний в Одеській області, пошкодивши судно Paresa під прапором Сент-Кітс і Невіс, яке було завантажене зерном кукурудзи для експорту. 7 жовтня росіяни вдарили по судну Optima під прапором Палау, яке стояло в порту Одеси. Загинув українець, постраждали іноземці. 9 жовтня окупанти завдали удару по порту в Одеській області, влучивши в цивільне судно під прапором Панами – контейнеровоз Shui Spirit, загинули люди.

Зараз ви читаєте новину «Українське зерно подорожчало після атак на іноземні судна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути