четвер, 09 січня 2020 15:23

Українські АЕС критично зносилися – ЗМІ

Українські АЕС критично зносилися – ЗМІ
Критичне зношення українських АЕС може призвести до чергової катастрофи. Фото: Голос України

Більшість з 15 розташованих в Україні атомних енергоблоків досягли граничного терміну експлуатації і потребують модернізації.

Про це повідомляють Українські національні новини.

Вартість продовження терміну експлуатації енергоблоків (максимум 20–30 років) обчислюється мільярдами гривень.

"Але такого фінансування немає і в найближчому майбутньому не буде. Безпечне виведення з ладу зношених реакторів обійдеться ще дорожче – по мільярду доларів на кожен. Наслідки латання дірок і зовсім непередбачувані, – йдеться в матеріалі. – Порушити правила й терміни експлуатації обладнання АЕС – найгірше, що можна зробити. Занадто висока ймовірність нової техногенної катастрофи".

Так, ще 2011 року енергоблок №1 Рівненської АЕС вийшов з ладу вже через місяць після продовження терміну експлуатації на 20 років. Модернізація другого енергоблоку була визнана такою, що порушує Конвенцію Еспоо (Міжнародна Конвенція про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті). А кілька днів тому – 4 січня – на енергоблоці №3 Южно-Української АЕС спрацював автоматичний захист, і він був відключений від енергомережі. Причини спрацьовування захисту не називають.

Тим часом країни ЄС активно заміщують атомну та вугільну генерацію електроенергії альтернативною. Це не просто глобальний тренд, але й економічна доцільність – ВДЕ не вимагає великих капіталовкладень і є найдешевшою генерацією. Торік Україна посіла восьме місце в світі з інвестицій в поновлювані джерела енергії (ВДЕ), піднявшись у рейтингу Bloomberg зразу на 55 позицій. В експлуатацію введено в цілому понад 4 гігавати "зелених" електростанцій. За прогнозами експертів, тренд збережеться – і 2020 року частка поновлюваних джерел в загальній генерації досягне як мінімум 11%.

Зараз ви читаєте новину «Українські АЕС критично зносилися – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути