четвер, 21 березня 2019 17:57

Українці ризикують залишитися без води: подробиці

Українці ризикують залишитися без води: подробиці
Водоканали заборгували за електроенергію близько 6 млрд грн. Фото: Погляд

В Україні 5 млн жителів ризикують залишитися без води. Водопостачання можуть вимкнути через відсутність у підприємств договорів з постачальником електроенергії.

"За законом "Про ринок електричної енергії" до 1 січня 2019 року підприємства мали укласти договори на поставку електроенергії з компаніями. Однак трейдери відмовляються укладати ці угоди, адже водоканали заборгували за електроенергію близько 6 мільярдів гривень", - заявила віце-президент асоціації водоканалів України Ольга Бабій на прес-конференції.

За її словами, заборгованість з'явилася, бо тариф водоканалів не покриває всіх витрат підприємств. Крім того, більшість компаній не отримали від держави погашення різниці в тарифах. Йдеться про суму 2,5 млрд грн. Також маємо затримки з виплатою пільг і субсидій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували тарифи на газ для населення

"Якщо підприємство не змогло укласти договір на постачання на вільному ринку, то електроенергію йому поставлятиме постачальник "останньої надії". Щоправда, його тариф на 30% вище ринкового. Крім того, поставки він може здійснювати тільки протягом 90 днів, тобто з 1 січня до 1 квітня. Тому понад 30 водоканалів країни ризикують з 1 квітня залишитися без електропостачання", - наголошує Бабій.

Вона додає, що потрібно зібрати засідання Верховної Ради, щоб внести зміни до закону і продовжити термін тимчасового підключення до постачальника "останньої надії" хоча б на 3 місяці.

"Крім того, Рада нацбезпеки має дати доручення, як діяти українцям, якщо водопостачання відключать. А Нацкомісія із регулювання енергетики та комунальних послуг повинна терміново встановити економічно обґрунтований тариф для забезпечення діяльності підприємств", - пояснила Бабій.

Держпідприємство "Укрінтеренерго" 31 березня припиняє постачання електричної енергії споживачам, які приєдналися до договору про постачання електричної енергії постачальником "останньої надії" з 1 січня 2019 року. За січень-лютий 2019-го загальний рівень платежів споживачів за електроенергію не перевищує 40%. Серед найбільших боржників - теплокомуненерго, держшахти, промислові і держпідприємства, водоканали.

Зараз ви читаєте новину «Українці ризикують залишитися без води: подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути