Ексклюзиви
вівторок, 28 вересня 2021 21:10

Українці переходять на альтернативні види опалення - економіст

Українці переходять на альтернативні види опалення - економіст
Українці активно інвестують у сонячні батареї, встановлюють твердопаливні котли. Фото: pexels.com

Більшість газозбутів в Україні пропонують тарифи на вибір – "річний" та "місячний".

"Фактично увесь опалювальний період можна платити фіксовану вартість газу і не переживати щодо коливання цін на європейських хабах. Водночас у регіонах вартість газу відрізняється. Подекуди - суттєво. Постачальники пропонують ціни залежно від обсягів, який купують споживачі. Дехто взагалі перекуповує природний газ у Нафтогазу і далі продає населенню", - розповів Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко.

За словами експерта, тарифи на опалення та гарячу воду встановлює місцева влада. Тому у всіх регіонах вони також будуть різними.

"Остаточна ціна залежатиме від системи опалення, витрат місцевих структур і втрат енергоносіїв при постачанні. Побутовим споживачам, які мають лічильники на тепло, воду, електроенергію, вигідно економити. Платіжка за комунальні послуги буде меншою", - говорить він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зміняться тарифи на опалення та гарячу воду

Подорожчання газу сприяло переходу на альтернативні види опалення. Українці активно інвестують у сонячні батареї, встановлюють твердопаливні котли, зазначив економіст.

"Перш за все це стосується власників приватних будинків. Вони можуть проводити заходи з енергоефективності. Державні банки видають пільгові кредити. Зокрема компенсують 30 відсотків від вартості заміни котла чи вікон, утеплення будинку, встановлення сонячних батарей чи теплового насосу. Гроші банк перераховує на спеціальний рахунок. Їх можна витратити виключно за призначенням. Купити новий телевізор не вдасться", - додав Олександр Охріменко.

Із 20 серпня скасували мораторій на відключення від комунальних послуг боржників. Виняток — регіони, що перебувають у червоній зоні.

Раніше під час карантину та 30 днів після нього забороняли нараховувати пеню та штрафи, припиняти надавати комунальні послуги боржникам.

Зараз ви читаєте новину «Українці переходять на альтернативні види опалення - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути