Ексклюзиви
вівторок, 20 лютого 2018 15:13

Українцям пообіцяли зниження цін на продукти

Українцям пообіцяли зниження цін на продукти
Через зниження вартості газу для промисловців найперше подешевшають продукти харчування. Фото: Деловая столица

В Україні з 1 березня нинішнього року Нафтогаз знизить вартість природного газу для промислових споживачів. Порівняно з лютим, ціна зменшиться на 14% або до 7896 грн.

"Таке зниження вартості газу неодмінно вплине на здешевлення товарів і послуг для українців. Найперше подешевшають продукти харчування. Адже газ суттєво впливає на їхню вартість. Це і теплиці, і виробництво молочної продукції. Крім того, зменшиться вартість мінеральних добрив. Через це подешевшає зерно. Це пряма залежність", - розповів Gazeta.ua президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін планує підвищувати ціну на газ для населення щоквартально - ЗМІ

За словами експерта, Нафтогаз пояснює таку ініціативу сезонним фактором. Зимовий період вже закінчується. Якщо, як торік, ціну газу зменшать на 3%, а потім піднімуть на 2% - результату не буде. Зниження вартості газу має бути справедливим.

Водночас у НАК "Нафтогаз" наголосили, що максимальні ціни на газ для промспоживачів з 1 березня буде знижено на 12,3%. До 8889,6 грн з 10141,2 грн за тис. м³.

Нафтогаз 2018 року планує закупити 4-5 млрд м³ газу в російському Газпромі. Експерт з питань енергетики Михайло Гончар каже, що рішення купувати російський газ - вимога Стокгольмського арбітражу. У іншому випадку Україна матиме позов від Газпрому і буде вимушена сплатити чималу суму. За його словами, 5 млрд - це лише одна шоста від усього газу, що українці споживають за рік. Це не створить ефекту критичної залежності України від Газпрому.

Зараз ви читаєте новину «Українцям пообіцяли зниження цін на продукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути