Ексклюзиви
неділя, 31 липня 2016 11:46

Українцям обіцяють подешевшання однієї з найдорожчих ягід

Українцям обіцяють подешевшання однієї з найдорожчих ягід
dachnaya-zhizn.ru

В Україні почала дешевшати лохина. Найдорожче ягоду продають на Київщині та близьких до столиці регіонах. Про це Gazeta.ua розповіла директор підприємства "Брусвяна" Ліліана Дмітрієва.

"Перший урожай лохини завжди найдорожчий. Зараз у роздріб надійшла лохина другого і третього збору. Вони не такі красиві, тому ціни нижчі. Чим ближче до закінчення сезону, тим лохина дешевшає", – каже експерт.

За тиждень кілограм ягоди в столичних супермаркетах подешевшав з 250-300 до 100-180 грн. На початок року в Україні заклали близько тисячі гектарів полів лохини. Багато господарств засадили ще 500 гектарів експериментальних насаджень.

"Ціни на лохину також залежать від того, наскільки господарство віддалене від Києва", – говорить Ліліана Дмітрієва.

Оптом лохину купують по 60-100 гривень за кілограм. Відбірну ягоду продають за 130. Високу ціну лохини пояснюють високою ціною саджанців. Вітчизняний саджанець обходиться у 22-35 гривень. Імпортні коштують до 100 гривень. Має рости 2-3 роки.

"Великі витрати також пов'язані із спеціальним ґрунтом. Однак лохина - не найдорожча ягода, яку вирощують в Україні. Торік за кілограм ягід китайського лимонника в Україні просили 500 гривень. Нині ця ягода ще не дозріла, тож важко спрогнозувати ціну. Цього року був поганий врожай чорної смородини. Попри це ягоду широко продавали на ринках за 20-25 гривень. Зібрали багато малини. Її продавали від 25 до 60 гривень за кілограм в залежності від сорту та якості ягоди", – каже Дмитрієва.

Українці врощують лохину на експорт. Продають в Європу та Азію. У світі за кілограм лохини дають 3 євро за кілограм.

Зараз ви читаєте новину «Українцям обіцяють подешевшання однієї з найдорожчих ягід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути