Ексклюзиви
середа, 24 липня 2013 14:45

Україна вже завинила Chevron $3 мільйони - Сех

Україна вже завинила Chevron $3 мільйони - Сех
Фото: glavcom.ua

Українські екологи після відвідання США ще більше переконались у тому, що видобуток сланцевого газу в Україні є небезпечним.

Про це йшлося сьогодні на прес-конференції у Львові.

"Україна уже винна підприємству Chevron, яке планує проводити видобуток сланцевого газу в Україні, майже 3 мільйони доларів, - завила народний депутат від фракції "Свобода" Ірина Сех. - Україна винна Chevron кошти за проведення семінарів, конференцій та зустрічей, на яких вони намагаються переконати громадськість у безпечності видобутку сланцевого газу".

Також у Chevron обіцяють покращити інфраструктуру та збудувати дороги. В обмін на це компанія 10 років безкоштовно викачуватиме газ, щоб відбити витрати. Україна за той період не отримає жодного кубометру свого газу.

"Побувавши у США, я ще більше переконалася, що в Україні цього не потрібно робити, - заявила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко. Вона у складі делегації українських депутатів та урядовців їздила до штату Пенсильванія. - З технологічного погляду, стан бурових майданчиків, під'їзних доріг у Америці в ідеальному стані. Але технологія гідророзриву, яка застосовується при видобуванні сланцевого газу, створює загрозу для навколишнього середовища".

Еколог переконана, що після початку видобутку сланцевого газу на Донбасі там настане екологічна катастрофа.

"З огляду на те, що в Україні зовсім інше геологічне середовище. Харківська і Донецька області (де збираються видобувати сланцевий газ - Gazeta.ua) – це території, які вже зараз мають серйозні технологічні розломи від попередньої діяльності з видобування вугілля, нафти і газу, - пояснила жінка. - Ці розломи сягають двох тисяч метрів, є величезні тріщини. Від гідророзриву вони можуть розкритись на більшу глибину, куди і підуть підземні води. Гідророзрив знищить підземні води".

За її словами, у США для видобутку сланцевого газу довелось шукати шпарини у законі.

"У 2005 році, щоби забезпечити просування такої технології у США, лобісти сланцевого газу вивели технологію гідророзриву з-під дії федерального закону про безпеку питної води та з-під контролю агентства США з охорони навколишнього природного середовища, - пояснила еколог. - Тоді шість штатів США відмовилися і заборонили використання технології гідророзриву на своїй території".

Тимочко наголосила, що 20 природоохоронних організацій України, які входять до Національної екологічної ради, однозначно проти видобування сланцевого газу в Україні.

"Ми виступаємо за скасування угоди з компанією Shell як такої, що загрожує природному середовищу і життєдіяльності людей, які проживають на цій території, - підсумувала Тимочко. - Ми будемо закликати депутатів Івано-Франківської та Львівської обласних рад не голосувати за цю угоду, відмовитися від неї. Екологічні організації звернулися до Уряду щодо пошуку інших енергетичних носіїв і вимагаємо припинити будь-які розробки сланцевого газу".

Зараз ви читаєте новину «Україна вже завинила Chevron $3 мільйони - Сех». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути